Ђурић: Оливер Ивановић није ратни злочинац, Курти да повуче реч

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да је цела Србија згрожена што поједини политичари у Приштини називају Оливера Ивановића ратним злочинцем.

"Оливер Ивановић није био ратни злочинац, Оливер Ивановић био је један од лидера српског народа који је представљао свој народ у тешком времену, борио се за његове интересе и за то поднео највећу жртву коју један човек може да поднесе и позивам их да се према њему и према његовој жртви односе са пијететеом и да се не сврставају у плејаду оних који на монструозан начин злоупотребљавају то убиство за подгревање етничких тензија", рекао је Ђурић медијима у Косовској Митровици.

Ђурић очекује додатно разјашњење изјаве Аљбина Куртија, лидера покрета Самоопрредељење и вероватно будућег косовског премијера и очекује да та Куртијева тврдња буде повучена, јер то је, казао је, клевета не само против Ивановића који не може да се брани, већ против свих оних који су на частан и честити начин чували и штитили интересе свог народа.

Ђурић је у обраћању медијима рекао да поједини албански политичари понављају грешку коју су неки српски политичари чинили у прошлости тражећи себи лојалне представнике друге етничке заједнице.

Српска листа неће дозволити да буде гажена  

"Ствари једноставно тако не функционишу. Срби су јасно рекли кога желе да их представља, јасно су се определили за своје легитимне политичке представнике, они имају пуно демократско право да бирају ко ће да их представља", навео је Ђурић.

Додао је да је Српска листа добила поверење зато што има мандат да заступа српске државне националне интересе, а не интересе различитих државних пројеката, пројеката других политичких кругова који заступају интересе других нација.

"Српска листа је показала да има одговоран однос према очувању мира и стабилности, тако ће наставити да се понаша и у будућности, али свакако неће дозвоолити да буде гажена као легитимни политички прредставник и у томе ће имати подршку државе Србије", рекао је Ђурић.

"Шта год да Српска листа буде одлучила да ради у наредном периоду имаће подршку и разумевање државе Србије, због тога што ми стојимо уз наш народ на КиМ, уз њихове политичке представнике и немојте мислити да је лако представљати заједницу која је изложена систематских притисцима дуже од две деценије и чија се већина још увек налази у прогонству", рекао је Ђурић.

Подсетио је на чињеницу да се 247.000 људи налази у расејању на КиМ још од 1999. године.

Ђурић је истакао да је недопустиво да Марко Рошић, један од осумњичених у вези са убиством Оливера Ивановића буде у притвору приштинског тужилаштва скоро годину дана без оптужнице.

"Још мање је допустиво да буде изложен систематској тортури са циљем да да исказ који би оптужио друге Србе или било кога за чињење било каквих злочина", рекао је Ђурић.

Ђурић борави у северном делу Косовске Митровице поводом градске славе Светог Димитрија.

Присуствовао је резању славског колача и освећењу црквене трпезарије, у чију је градњу Канцеларија уложила 7,4 милиона динара.

Ђурић обишао реновирану зграду Дома здравља у Лепосавићу

Ђурић је у Лепосавићу обишао и реновирану зграду Дома здравља. Канцеларија је за реновирање издвојила 59 милиона динара.

"Желим да одавде из Лепосавића пошаљем снажну подршку људима на Косову и Метохији да могу да са сигурношћу рачунају да ће држава Србија и у наредном периоду наставити да улаже у своје институције и њихово обнављање, да ћемо да наставимо да финансирамо плате и у здравству и у школству и свим другим институцијама и да ћемо сваке године запошљавати млађе људе и улагати у привредну инфраструктуру и улагати у живот на Косову и Метохији, да људи могу да планирају свој живот", рекао је Ђурић.

"То је наш најважнији задатак, јер је сваки Србин на КиМ међа Србије на КиМ и најчвршћи гарант опстанка наше државе на овим подручјима", додао је Ђурић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво