Брнабићева посетила фабрику аутомобила у Шангају

Посетом фабрици аутомобила "Саик моторс" и иновационом центру "Џангђанг" у Шангају, премијерка Ана Брнабић завршила је вишедневну посету Кини.

Брнабићева је предводила делегацију Србије која је, поводом 2. Кинеског међународног сајма извоза ЕКСПО, боравила у Шангају.

Компанија "Саик моторс", коју је премијерка обишла, у свом комплексу има пет погона који чине једну производну целину, на површини од милион квадратних метара.

Осим пет погона, ту су и два велика складишта за делове, за потребе фабирке у Шангају, али и за њихове центре широм света, као и једно складиште за готове производе и магацин за резервне делове.

Фабрика поседује и зону за производњу соларне енергије, која чини 15 одсто укупне енергије која се користи у погону.

Производни капацитет фабрике је 200.000 аутомобила годишње, велики део производње је роботизован, а нови модел пуштен је на тржиште 31. августа ове године.

Извозе аутомобиле широм света, а два најпознатија модела су "Роеве" и "МГ".

Брнабићeвa је затим посетила и град науке "Џангђанг".

Током боравка у Шангају Брнабићева се сусрела са председником Кине Си Ђинпингом, који је потврдио да ће наредне године посетити Србију.

Премијерка је говорила и на отварању Сајма ЕКСПО, уз светске званичнике - кинеског председника Си Ђинпинга, француског председника Емануела Макрона и грчког премијера Киријакоса Мицотакиса.

На Сајму су се представили и српски произвођачи, највише из прехрамбене идустрије, а једна домаћа компанија потписаће уговор за извоз меса из Србије са кинеским партнером вредан 60 милиона долара.

Српска делегација, у којој су били министри Расим Љајић, Ненад Поповић и Александар Антић, имала је састанке и са великим кинеским компанијама - Хбисом, Хуавејом и Банком Кине, а одржан је и Кинеско-српски пословни форум.

Премијерка је током боравка у Шангају одржала предавање на Универзитету Ђаотонг, кинеским и српским студентима, посетила луку у Баошану и, заједно са Марином Маљковић, отворила кошаркашку академију за девојчице у Кини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво