Нема услова за враћање избеглица на Косово

Најаве немачке владе о принудном враћању избеглица, нарочито Рома на Косово, треба одложити јер њихов живот и безбедност могу бити угрожени, упозорио је комесар за људска права Савета Европе Томас Хамарберг.

Комесар за људска права Савета Европе Томас Хамарберг затражио је од владе у Берлину да одустане од својих планова о депортацији на Косово око 14.000 избеглица који се налазе у Немачкој, наводећи да постоје разлози за забринутост за њихову безбедност.

Хамарберг је у писму канцеларки Ангели Меркел затражио да њена влада "хитно размотри ово питање и усвоји све неопходне мере како би се обуставило принудно враћање људи, нарочито Рома на Косово, бар док постоје озбиљни разлози да верујемо да њихов живот и безбедност могу бити реално и озбиљно угрожени", јављају данас немачки медији.

Комесар тражи да се заустави враћање људи јер сматра да Косово нема неопходне структуре које би могле да обезбеде реинтеграцију повратника као и да Роми ризикују да буду послати у избегличке логоре Чесмин луг и Остероде који су загађени оловом, пренела је италијанска новинска агенција Анса.

Немачка влада је половином октобра најавила повратак око 14.000 људи са Косова, а штампа пише да се медију тим избеглицама, који имају обавезу повратка, налази око 10.000 Рома.

Хамарберг је истакао да се на повратак не може гледати као на "чисто технички чин" већ да подразумева пријем и реинтеграцију повратника уз гаранције њиховог достојанства и безбедности.

Комесар је и раније позивао европске земље да одустану од принудног враћања избеглица али не наводећи којим је тачно земљама упућена та порука.

Повратак треба да буде на добровољној основи 

Према наводима Министарства унутрашњих послова Немачке, влада у Берлину је обећала да ће годишње постављати максимално 2.500 захтева за повратак и да ће водити рачуна о односу различитих ентитета, односно, пазити да се не изручују само Роми.

Ти планови владе у Берлину о депортацији избеглица, изазвали су критике код опозиционе партије Левица, која је то означила као ''монструозан пројекат'', уз оцену ће, управо, Роме на Косову задесити ''апсолутни јад и свакодневна изолација''.

Немачка штампа је писала да је и УНХЦР у свом најновијем извештају саветовао да се, због претећег осиромашења и могућих етничких конфликата, одустане од депортације и да повратак буде на добровољној основи.

Савезна влада, према писању штампе, сматра, међутим, да је на Косову етнички мотивисано насиље знатно опало.

Немачка држава већ годинама покушава одређеним додацима да покрене на повратак избеглице, а штампа пише да се у овом моменту, осим трошкова повратка, даје и до 750 евра по одраслој особи.

Прошле године је на Косово, према незваничним подацима, враћено око 900 особа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво