Палмер: Осећам хитност за постизање споразума Београда и Приштине

Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Метју Палмер изјавио је у Приштини да "осећа хитност за постизање споразума“ Београда и Приштине, наглашавајући да статус кво није одржив, да је независност Косова неповратни процес и да Србија неће моћи да уђе у Европску унију без признања Косова.

"Србија мора да се фокусира на своје интересе, била је агресивна у кампањи за повлачење признања и блокирање учлањења Косова у међународним институцијама и мора да престане, али и узнемиравање косовских грађана на граници", рекао је Метју Пламер.

Према његовим речима, конфротација на обе стране мора бити видљива.

"Председник Вучић зна да неће Србија никада ући у ЕУ ако не реши односе са Косовом. Док Србија Косово не прихвати као комшију биће на губитку политички и економски", рекао је Палмер. 

Помоћник заменика америчког државног секретара за западни Балкан рекао је да "осећа хитност за постизање споразума" Београда и Приштине, наглашавајући да статус кво није одржив и да не одговора никоме. 

"Ову хитност осећамо сваког дана, што је раније могуће. Сваки дан без решења је изгубљен дан. Потенцијал обе земље захтева помирење. Имамо осећај да желимо да ствари брзо напредују. Могуће је постићи нешто изванредно, било да је то попут Дејтона или Рамбујеа, не могу да нагађам", рекао је Палмер на трибини са студентима и представницима цивилног друштва на Косову.

Палмер је рекао да ће Сједињене Државе бити ту да осигурају спровођење онога што се постигне.

"Не видим да ће Косово изгубити било шта ако оде за преговарачки сто. То је једини начин да Косово добије било шта. Не видим могућност да Косово прихвати нешто што је њему неприхватљиво и не видим тачку у овом процесу у ком би Косово било приморано да прогута нешто што не жели или не заслужује. Или да пристане на нешто што није у његовом интересу", рекао је Палмер.

"Косово контролише своју судбину, тако да Косово одлучује ко ће говорити за њега у току овог процеса. Косово одлучује о чему ће преговарати у току овог процеса и оквирима свог ангажовања", прецизирао је Палмер.

Једини начин да то функционише је дијалог, рекао је Палмер нагласивши да је "независност Косова неповратан процес".

Палмер од Аљбина Куртија очекује, уколико буде изабран за премијера, да буде добар партнер за САД. Нада се да ће се Курти трудити да помогне остваривању заједничких циљева.

"Надам се да ће разумети да ће дијалог са Србијом бити важан не само за Косово већ и за САД. Надам да ће пронаћи пут назад ка преговарачком столу", нагласио је Палмер.

Помоћник заменика америчког државног секретара за западни Балкан састао се данас са  делегацијом Српске листе са косовским председником Хашимом Тачијем, као и са представницима Демократског савеза Косова Исом Мустафом и Вјосом Османи. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара