Курти за анализирање споразума и постигнутих ефеката

Председник покрета "Самоопредељење" и кандидат за будућег косовског премијера Албин Курти изјавио је да ће у првим месецима рада анализирати споразуме потписане са Београдом, утврђујући који од њих утиче на живот људи. Независност такозваног Косова је мртво слово на папиру, поручио је министар спољних послова Ивица Дачић.

Курти у интервјуу за Еконoмиа онлајн каже да ће се бавити овим проблемом не занемарујући позитивне и негативне ефекте "овог важног процеса за земљу".

"Прво морамо видети шта је примењено, а шта не, и морамо да видимо какав је утицај тих споразума на живот грађана", навео је Курти.

Приштина и Београд су технички дијалог покренули 2011. године и у току вишегодишњег дијалога потписали 33 споразума.

Аналитичари у Приштини указују да је са њихове стране споразум о регионалном представљању најдискутабилнији.

Додају да нису спроведени споразум о енергетици, споразум о ревитализацији ибарског моста и слободи кретања преко њега, споразум о признавању диплома и други.

"Мислио сам да нема горег од Харадинаја"

Независност такозваног Косова је мртво слово на папиру, поручио је министар спољних послова Ивица Дачић поводом изјаве Аљбина Куртија да ће анализирати шта је до сада договорено између Београда и Приштине и како се то одражавало на живот грађана на КиМ.

Дачић је тим поводом поставио питање шта лидер Самоопредељења и кандидар за премијера Косова има да анализира када, како је рекао, Приштина није спроводила оно што је договорено у Бриселу, преноси Танјуг.

''Мислио сам да нема горег од Харадинаја, а можда има. Што се мене лично тиче, много су нам помогли да учврстимо нашу позицију, само нека наставе тим путем. Приштина каже да је Бриселски споразум мртво слово на папиру, па је и независност Косова је мртво слово на папиру'', рекао је Дачић новинарима на Сајму медија.

На питање како види развој ситуације на КиМ и да ли ће у скорије време још нека земља повући признање независности Косова, шеф српске дипломатије каже да то не сме да прича, јер ће у Приштини да падну у несвест.

"Не шалим се, расположење је такво. Не би они повукли кандидатуру за Интерпол да ситуација није таква да више нигде не могу да прођу, а поготово тамо где је потребна двотрећинска већина и где нису у питању европске земље'', рекао је Дачић и додао да је за Србију то велика ствар.

Министар се осврнуо и на аферу са пребројавањем српских гласова на изборима одржаним на КиМ која га, каже, подсећа на документарно-играни филм који су Американци снимили о еболи.

Према његовим речима, Србије треба да без икаквих комплекса настави борбу за заштиту својих државних и националних интереса. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се