Брнабић: Импресивна церемонија, потпуно другачије од Европе

Премијерка Србије Ана Брнабић присуствовала је устоличењу јапанског цара Нарухита у Токију.

По завршетку церемоније, Ана Брнабић је новинарима рекла да је у Токију изражена захвалност што се Србија на крунисању јапанског цар појавила на нивоу председника владе. То показује колико Србија жели да улаже у партнерство са Јапаном, рекла је премијерка.

Брнабићева је пренела утисак да је церемонија изгледала импресивно и потпуно другачије од било чега што се може видети у Европи.

"Сигурно је да ћемо имати резултате из ове посете", додала је Ана Брнабић.

Премијерка је додала и да је на њу велики утисак оставило то што се показало колико је традиција важна за једну земљу и колико одређује идентитет земље.

"Драго ми је да се Србија, наша влада и председник поново враћају својој традицији. Традиција јесте идентитет и јачина једне земље, а промене које спроводимо јесу оно што ће одређивати нашу будућност", рекла је Брнабићева.

Додала је да јој се чини да је у Србији претходних неколико деценија заборављено на традицију, да је њене грађане чак можда било мало и срамота, и истакла да је важно поштовати традицију, претке, заставу, грб, историју...

"Драго ми је што сам овде била, представљала Србију и, надам се, отворила још једна врата за јапанско-српско пријатељство", нагласила је Брнабићева.

Премијерка Србије ће касније присуствовати и свечаној царској вечери, где ће, како је истакла, имати прилику да упозна цара Нарухита, али и да се још једном захвали на огромној подршци Јапана Србији.

Ана Брнабић подсетила је да је Јапан од 2000. године Србији упутио донације вредне више од 500 милиона евра.

"То је изузетно значајно и велика је захвалност моја и свих грађана за то што је Јапан био уз нас када нам је било најпотребније", истакла је Брнабићева.

Премијерка је навела да је парламентарна група пријатељства и Друштво пријатељства између Србије и Јапана у тој земљи основано пре око 25 година, управо када је, каже, Србији било најтеже, када је била у изолацији и када је тек требало да "крене" у економски раст и развој.

Тада су се окупили бивши амбасадор Јапана у Србији и још неколико парламентараца и бизнисмена, и основали друштво, што, подвукла је, показује колико је Јапан водио рачуна о интересима Србије.

Додала је да грађани Србије никада не заборављају када им се неко нађе у тренуцима када им је то најпотребније.

У том смислу, подсетила је да је Србија била једина земља из Европе која је Јапану упутила новчану помоћ, када су ту земљу погодиле последње велике поплаве.

"Премијер Шинзо Абе је упутио захвалност и председнику Србије, и мени и целој земљи и то су ствари које детерминишу односе за све генерације после нас", рекла је Брнабићева.

Јапански цар Нарухито преузео је званично трон на церемонији одржаној у царској палати у Токију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво