Устоличен јапански цар Нарухито

Јапански цар Нарухито и званично је устоличен на церемонији установљеној пре више векова. Међу две хиљаде званица из 180 држава била је и премијерка Србије Ана Брнабић.

Нарухито је 126. цар у најстаријој наследној светској монархији. Нацији је обећао да ће обављати своје дужности као симбол државе.

"Заклињем се да ћу деловати у складу са Уставом и испунити своју одговорност као симбол државе и јединства народа Јапана, док се увек молим за срећу народа и мир у свету и увек ћу бити уз народ", поручио је цар Нарухито.

Церемонија је одржана у царској палати.

Међу званицима су били и британски престолонаследник Чарлс, јужнокорејски премијер Ли Накјон, лидерка Хонгконга Кери Лам.

Ана Брнабић се пре церемоније устоличења састала са јапанским премијером Шинзом Абеом.

Нарухито је први јапански цар рођен после Другог светског рата, а његов отац, цар Акихито, први је јапански монарх који је абдицирао у последња два века.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво