Влада донела Уредбу о тарифама за бесплатну правну помоћ

Влада Србије на предлог Министра правде донела Уредбу којом се одређује тарифа по којој адвокати пружају бесплатну правну помоћ, по којој се састављају јавнобележничке исправе и посредује у решавању спорова када су странке корисници бесплатне правне помоћи. Влада утврдила Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезу на добит правних лица.

"За бесплатну правну помоћ, коју пружају адвокати, за састављање јавнобележничке исправе и посредовање у решавању спора, јединица локалне самоуправе исплаћује пружаоцу целокупну накнаду и доставља Министарству правде захтев за исплату 50 одсто исплаћене накнаде", саопштила је Влада Србије.

Влада Србије утврдила је на данашњој седници Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезу на добит правних лица, који ће бити упућен Народној скупштини на усвајање.

"Најзначајније измене и допуне Предлога закона су прописивање обавезе резидентног правног лица које се сматра крајњим матичним правним лицем међународне групе повезаних правних лица, да подноси годишњи извештај о контролисаним трансакцијама које се одвијају у оквиру групе, имајући у виду да је Република Србија, као члан Инклузивног оквира БЕПС ((Action Plan on Base Erosion and Profit Shifting) преузела обавезу усклађивања прописа са минималним стандардима БЕПС акционог плана", саопштила је Влада Србије.

Циљ акционог плана је спречавање ерозије пореске основице и премештања добити у земље са ниском или непостојећом пореском стопом у којима се економска активност уопште не одвија, или се одвија у малом обиму.

Измене се односе и на усклађивање закона који уређује опорезивање добити правних лица са Законом о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима, у смислу признавања расхода банке у висини износа дуга који сноси банка, у складу са тим законом, наводи се у саопштењу.

Од 1. јануара 2020. године ослобађање од пореза на употребу моторних возила 

На седници је утврђен и Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара. Најважније измене и допуне састоје се у следећем: од 1. јануара 2020. године уводи се ослобађање од пореза на употребу моторних возила - за моторна возила чији је један од погона електрични (хибридна возила).

Такође од 1. јануара 2020. године уводи се ослобађање од пореза на употребу пловила - за пловила за којa је обвезник пореза Министарство унутрашњих послова. Уведена је пореска олакшица лицима којима је издата исправа за ношење оружја која су власници више комада регистрованог оружја за личну безбедност, а прецизиране су и поједине одредбе које уређују порез на регистровано оружје у циљу усаглашавања са Законом о оружју и муницији, као и одредбе које уређују достављање података Пореској управи за потребе утврђивања пореза.

На седници је утврђен Предлог закона о потврђивању Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Републике Турске у области вода, којим се, након усвајања у парламенту, омогућује његово ступање на снагу.

Влада је, на основу процене локалних самоуправа, определила додатна средства у оквиру државног програма обнове објеката јавне намене у јавној својини у области образовања, здравства и социјалне заштите, оштећених или порушених услед дејства поплава и града у мају и јуну 2018. године, у износу од 10 милиона динара.

Због обима и сложености послова у отклањању последица поплава, даље израде потребне пројектне документације и непредвиђених и додатних радова које је неопходно извести, ова средства биће упућена локалним самоуправама које су у обавези да радове заврше у прописаном року - до 31. децембра 2019. године.

На данашњој седници увојена је Одлука о образовању Одбора за праћење реализације Програма промоције предузетништва и самозапошљавања, којим ће председавати директор Канцеларије за управљање јавним улатањима Марко Благојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво