Приштина повукла захтев за чланство у Интерполу

Приштинске власти су повукле захтев за чланство у Интерполу, навео је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић. Рамуш Харадинај упутио писмо Скупштини Интерпола у којем наводи да се повлачи пријава за чланство.

"Велика победа Србије и међународног права! Захваљујући огромном раду делегације Републике Србије, апликација такозваног Косова је повучена непосредно пред почетак Генералне скупштине Интерпола у Сантјагу!", написао је Небојша Стефановић на Твитеру.

"Захваљујући огромном раду наше делегације, делегације Србије, свих људи који су у томе учествовали у претходних годину дана, успели смо да добијемо једну значајну дипломатску победу", нагласио је Стефановић.

Према његовим речима, захваљујући томе што је највећи број земаља које су чланице Генералне скупштине Интерпола донео одлуку да не подржи апликацију приштинских институција, сам захтев Приштине да буде део Интерпола повучен је непосредно пред седницу.

"Ово сматрам значајном победом, јер је то победа међународног права, победа полиције и победа свих оних држава које су говориле у прилог томе да не смемо да дозволимо политизацију једне такве полицијске организације", истакао је Стефановић.

Министар је захвалио свим људима у тиму, али и свима онима који су помогли и радили у претходном периоду да помогну да буде остварен такав резултат за Србију.

"Хоћу да се захвалим свим земљама који су биле са Србијом на ставу заштите међународног права и онима који су заједно са нама лобирали да резултат буде овакав. Хвала грађанима Србије који су нас подржали и веровали у нашу делегацију. Хвала свима који су пружили подршку. Ово је велики дан за победу међународног права и велики дан за Србију", нагласио је Стефановић.

Како РТС сазнаје из дипломатских извора, Приштина је повукла захтев сат времена пре почетка седнице Генералне скупштине Интерпола.

У том тренутку су схватили пребројавајући гласове делегата који би били на њиховој страни да ће доживети дебакл уколико дође до изјашњавања држава чланица.

Харадинај: Одлажемо кандидатуру до следећег заседања 

Премијер привремених приштинских институција у оставци Рамуш Харадинај упутио је писмо Скупштини Интерпола у којем саопштава да се повлачи пријава за чланство у Интерполу, преноси Косово онлајн.  

"Имајући у виду да су на Косову 6. октобра организовани избори за парламент, љубазно вас молим да захтев за нашу апликацију за чланство буде одложен до следећег заседања Генералне скупштине Интерпола", написао је Харадинај.

Претходно је Небојша Стефановић уочи почетка седнице Генералне скупштине Интерпола у Чилеу захвалио свима који поштују територијални интегритет Републике Србије.

Упозорио је да би евентуални пријем Косова у Интерпол имао далекосежне последице и угрозио борбу против криминала у светским оквирима.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво