Приштина повукла захтев за чланство у Интерполу

Приштинске власти су повукле захтев за чланство у Интерполу, навео је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић. Рамуш Харадинај упутио писмо Скупштини Интерпола у којем наводи да се повлачи пријава за чланство.

"Велика победа Србије и међународног права! Захваљујући огромном раду делегације Републике Србије, апликација такозваног Косова је повучена непосредно пред почетак Генералне скупштине Интерпола у Сантјагу!", написао је Небојша Стефановић на Твитеру.

"Захваљујући огромном раду наше делегације, делегације Србије, свих људи који су у томе учествовали у претходних годину дана, успели смо да добијемо једну значајну дипломатску победу", нагласио је Стефановић.

Према његовим речима, захваљујући томе што је највећи број земаља које су чланице Генералне скупштине Интерпола донео одлуку да не подржи апликацију приштинских институција, сам захтев Приштине да буде део Интерпола повучен је непосредно пред седницу.

"Ово сматрам значајном победом, јер је то победа међународног права, победа полиције и победа свих оних држава које су говориле у прилог томе да не смемо да дозволимо политизацију једне такве полицијске организације", истакао је Стефановић.

Министар је захвалио свим људима у тиму, али и свима онима који су помогли и радили у претходном периоду да помогну да буде остварен такав резултат за Србију.

"Хоћу да се захвалим свим земљама који су биле са Србијом на ставу заштите међународног права и онима који су заједно са нама лобирали да резултат буде овакав. Хвала грађанима Србије који су нас подржали и веровали у нашу делегацију. Хвала свима који су пружили подршку. Ово је велики дан за победу међународног права и велики дан за Србију", нагласио је Стефановић.

Како РТС сазнаје из дипломатских извора, Приштина је повукла захтев сат времена пре почетка седнице Генералне скупштине Интерпола.

У том тренутку су схватили пребројавајући гласове делегата који би били на њиховој страни да ће доживети дебакл уколико дође до изјашњавања држава чланица.

Харадинај: Одлажемо кандидатуру до следећег заседања 

Премијер привремених приштинских институција у оставци Рамуш Харадинај упутио је писмо Скупштини Интерпола у којем саопштава да се повлачи пријава за чланство у Интерполу, преноси Косово онлајн.  

"Имајући у виду да су на Косову 6. октобра организовани избори за парламент, љубазно вас молим да захтев за нашу апликацију за чланство буде одложен до следећег заседања Генералне скупштине Интерпола", написао је Харадинај.

Претходно је Небојша Стефановић уочи почетка седнице Генералне скупштине Интерпола у Чилеу захвалио свима који поштују територијални интегритет Републике Србије.

Упозорио је да би евентуални пријем Косова у Интерпол имао далекосежне последице и угрозио борбу против криминала у светским оквирима.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(уторак, 15. окт 2019, 21:11) - ,," [нерегистровани]

Обазриво

Нису они сами и њихове газде никада нису играли поштено. Са свих страна можемо очекивати напад.

(уторак, 15. окт 2019, 19:02) - anonymous [нерегистровани]

mislim

da se iza tog povlacenja krije nesto sasvim opasnije.

(уторак, 15. окт 2019, 18:40) - anonymous [нерегистровани]

Kad dominacija Zapada polako jenjava....

Evo sta se desava u svijetu kad je,iz dana u dan,sve jasnije da SAD i EU gube moc i dominaciju u svijetu.Sve je vise drzava koje se vise ne boje Amerike,V.Britanije i Njemacke i zato mogu slobodno izrazavati svoju politicku volju na medjunarodnom planu.Kada tome dodamo i veliku i znalacku aktivnost nasih politicara,u prvom redu Predsjednika Vucica i Ministra Dacica,onda je uspjeh zagarantovan.A,uskoro ce se u svijetu staviti na dnevni red pitanje nelegalnog i nelegitimnog priznanja KosMeta i provodjenja Rez.SB.UN.1244 i siguran sam da ce,jednog dana, ta "nezavisnost" KosMeta biti porazena i ponistena kao sto su danas Zapad i Albanci porazeni u ovoj vaznoj medjunarodnoj diplomtskoj utakmici.
Dogodine u Prizrenu,kao sto su Jevreji 2000 godina govorili Dogodine u Jerusalemu i vratili se.

(уторак, 15. окт 2019, 17:25) - milan lala [нерегистровани]

Interpol

Uskoro ce tako biti i sa priznanjima kvazi drzave "kosove " debakl je i tu na pomolu . Pocela je uzbrzano da nestaje podrska samovolji pojedinih velikih sila koje forsiraju samo svoje egoisticke interese cak i po cenu grubog krsenja medjunarodnog prava kao sto je slucaj sa kvazi drzavom "kosove " . . Haradinaj izjavi da ce podneti zahtev sledece godine , hahaha , "hoce sigurno" . Srbija je na dobrom putu, jos cvrsce nastaviti sa ubedjivanjem drzava koje su priznale kvazi drzavu " kosove " da povuku priznanja i da tako doprinesu jacanju i postovanju medjunarodnog prava . Mentori kvazi drzave su odustali jer su izracunali da im predstoji teski debakl na glasanju . KiM je Srbija, na Istoku novi je Sudija,

(уторак, 15. окт 2019, 16:37) - Небојша [нерегистровани]

Браво

Србијо, браво.Браво за дипломатију.Морамо да се боримо свим средствима дипломатије за правду за истину на свим пољима.Само заједно и сложно можемо извојевати све победе као држава. ЖИВЕЛА СРБИЈА.

(уторак, 15. окт 2019, 15:54) - anonymous [нерегистровани]

Ne bi me čudilo

Da se obavi glasanje i bez obzira na povučenu prijavu za članstvo.

(уторак, 15. окт 2019, 15:32) - Никад признање [нерегистровани]

Стрпљен - спашен.

Свака част руководство без обзира на политичку припадност, свака част ресорно министарство, свака част за Владу, свака част дипломатијо. Капа доле и мој наклон. Свака част Србијо. Само мудро и стрпљиво и све ће доћи на своје место.

(уторак, 15. окт 2019, 15:28) - anonymous [нерегистровани]

Tako to radi ozbiljna drzava

Bravo za Srbiju koja nije dozvolila tzv.Kosovu da aplicira za clanstvo u Interpolu.Time bi medjunarodno pravo bilo pogazeno a institucija pod politikom.Interpol je i osnovan s ciljem da se prosiri medjunarodna policijska saradnja a ne da teroristi budu njeni clanovi i jos da imaju poverljive podatke.Srbija ce na ovom kursu ostati jos dugo jer ce albanci sa Kosmeta iznova pokusavati da novcem stecenim od kriminala udju u sve institucije.Samo stiti drzavne interese ipokazati im da Srbija odlucuje o svojim postupcima uvek samostalno.

(уторак, 15. окт 2019, 15:26) - anonymous [нерегистровани]

Takoce povuci,

i nezakonito proglasenu drzavu.

(уторак, 15. окт 2019, 15:19) - anonymous [нерегистровани]

Pobeda

Zna Priština da je manja bruka ovako nego da izgube javno...sve čestitke srpskoj diplomatiji.