Мали: Нови сет пореских мера за тржиште капитала 2020.

Министар финансија Синиша Мали најавио је нови сет пореских мера идуће године које ће се односити на тржиште капитала, како би се додатно поспешио његов развој.

Мали је током расправе о три закона из области финансија, међу којима су измене и допуне о осигурању депозита, о отвореним инвестиционим фондовима са јавном понудом и алтернативним инвестиционим фондовима, казао да ће се пред посланицима 2020. године наћи сет пореских олакшица или подстицаја како би се заокружио концепт улагања у инвестиционе и алтернативне фондове.

То се, како је рекао, односи и на "Crowfunding", а реч је о концепту који је заживео у великом броју других земаља.

"Ви сада када бисте инвеститали у неке фондове као улагач, постоје неки минимални износи за улагање. 'Crowfunding' минимизира минималне износе и каже да може да инвестира и онај ко има 100 динара", објаснио је Мали.

Посланик Странке модерне Србије Александар Стевановић каже да Србија, када је реч о Закону о осигурању депозита, наставља да се усклађује са међународним стандардима.

Он је, говорећи о изменама закона о алтернативним фондовима, рекао да би Србија требало да уради измене које се тичу фискалне политике да би могла да привуче фондове којих сада има у Софији, Будимпешти...

"У Србији порез на капиталну добит није порез и када га посматрате у целини буџетских прихода, он је незнатан. Ако желимо добар развој венчер фондова пожељно је да они буду ослобођени од капиталне добити", рекао је Стевановић.

Министар финансија сложио се са Стевановићем у вези са порезом на капиталну добит, наводећи да он не представља велики приход, а са друге стране Србија би могла да привуче и додатно стимулише оне који би дошли да инвестирају.

Посланица СДПС Славица Живковић рекла је да ће та посланичка група подржати законе који су данас на дневном реду и сматра да ће предложена решења значајно утицати на стварање повољнијег амбијента.

"Сматрам да је изузетно важно јачање инвестиционих фоднова у Србији", навела је Живковићева и додала да су инвестициони фоднови врло заступљени у развојеним земљама света.

Посланица СРС Наташа Јовановић рекла је током расправе да Синиша Мали и министарство финансија нису креатори закона, већ да иза тога стоји провладина организација "иза које стоји америчка држава - УСАИД".

"Забележен раст страних директних инвестиција" 

Мали је током расправе истакао и да је раст економије основни циљ коју ће Србија водити у наредном периоду, наводећи да је процена Светске банке да раст може бити и седам одсто годишње.

Министар је навео да је прошле године раст био 4,3 одсто, ове године 3,5 одсто, следеће године се циља на четири одсто и да се полако иде ка седам одсто и више.

"Да бисмо тај раст остварили морамо да растемо и кроз личну потрошњу, то је један елемент раста нашег БДП-а, раст плата и пензија. Морају да нам расту и јавне инвестиције и због тога смо предложили инвестициониг програм од преко 12 милијарди евра", рекао је Мали у Скупштини Србије.

Мали је подсетио да је забележен раст страних директних инвестиција и да су у првих седам месеци оне биле 43 одсто веће у односу на прошлу годину. Основа тога, рекао је Мали током расраве о предложеним законима о осигурању депозита и инвестиоцнионим алтернативним фондовима, је развој тржишта капитала.

"Развој тржишта капитала је важан, ако не и кључан за даљи раст економије", подвукао је Мали и додао да се сада смањују трошкови капитала за нашу земљу, као и да се смањује ризик улагања,те су самим тим и услови задужења повољнији.

Мали је рекао да се трећу годину заредом бележи суфицит у буџету и поновио да ће просечна плата у децембру бити преко 500 евра.

"Све су то показатељи да је Србија на добром путу, да су најтеже мере фискалне консолидације иза нас", рекао је Мали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво