Војска Србије цени подршку и помоћ Кине

Министар одбране Александар Вулин, заједно са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем и амбасадорком Кине у Београду Чен Бо, обишао је у касарни "Народни херој Стевица Јовановић" у Панчеву приказ дела средстава и опреме коју је Народна Република Кина донирала Војсци Србије.

Према речима министра Вулина, Кина је овом најновијом донацијом још једном показала колико цени пријатељство Србије и Војску Србије.

"До сада, Народна Република Кина издвојила је осам милиона и деветсто хиљада евра кроз различите донације за нашу војску, а ова донација износи готово четири милиона евра" рекао је Вулин и поручио да Војска Србије веома цени пријатељство са Народноослободилачком армијом Кине. 

Како је навео, лични односи врховних команданата двеју земаља, председника Александра Вучића и председника Си Ђинпинга, створили су могућност за даљи развој међусобних односа и отворили сва врата када је у питању однос са Министарством одбране.

Вулин каже да су Кина и Србија челични пријатељи, и да се подржавају у свим међународним форумима.

"Овде можемо да видимо колико Војска Србије има помоћи и колико има поштовања од Народноослободилачке армије Кине. За наше инжењеријске јединице ово је велика подршка и велика помоћ. Ми ћемо по први пут после ко зна колико деценија имати читав један батаљон који је опремљен најновијом техником, свим новим стварима, свим оним што ће много помоћи првенствено нашим грађанима, локалним самоуправама, цивилима, свима којима је помоћ потребна и када треба да се пробије пут и када је поплава и када треба да се рашчисти снег", поручио је Вулин.

Захваљујући донацији НР Кине, Војска Србије имаће још више могућности да помогне својој земљи и свом народу, објашњава министар Вулин, који је уз личну захвалност за помоћ Народноослободилачкој армији Кине, изразио и наду да ће се односи две армије и даље продубљивати, а помоћ попут ове наставити.

Амбасадорка Чен Бо изјавила је да јој је веома драго што су припадници Војске Србије задовољни добијеним средствима и обуком за коришћење средстава.

"Драго ми је што ће инжињеријске машине и возила бити корисна за развој српске војске. Сматрам сарадњу наше две војске саставним делом нашег свеобухватног партнерства. Недавна посета нашег потпредседника Централне Војне Комисије Србији била је веома успешна, а то има велики значај за јачање сарадње наше две војске у будућности", рекла је амбасадорка Бо.

Она је додала да министар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Мојсиловић придају велики значај сарадњи две војске, што кинеска страна веома цени.

Војсци Србије Народна Република Кина донирала је 40 средстава, од којих је на данашњем приказу представљено 28 средстава, у која спадају самоходне инжињеријске машине, моторна возила, средства интегралног транспорта и специјална возила.

Према речима заменика команданта Речне флотиле пуковника Драгана Бојића, донирана средства, првенствено инжињеријске машине, у многоме ће унапредити оперативне способности Копнене војске у реализацији инжињеријских и противинжињеријских дејстава и, такође, имати примену приликом отклањања последица елементарних и других техничких и технолошких катастрофа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво