Спирић: Задржавање екипе РТС-а показатељ са чиме се суочавају Срби на КиМ

Задржавање РТС-ове екипе на административном прелазу Јариње још један је у низу показатеља са каквим проблемима се суочавају Срби на Косову и Метохији, каже за "Радио Београд" председник привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић.

Александар Спирић је за Јутарњи програм Радио Београда 1 рекао да "упорност увек побеђује". "Одлучност и упорност РТС-а и целог вашег тима да овде обележи јубилеј Радио Београда, свакако завређује пажњу", додао је Спирић.

"То потврђује и да смо саставни део Србије, потврђује нераскидиву и трајну везу. Никакве препреке нису спречиле да ваш караван буде у Косовској Митровици, али сведоци сте да је свакодневни живот овдашњег народа пун потешкоћа и проблема са којима се суочава. Административни прелаз јесте један од оних који уназад готово два месеца директно погађа и саме грађане, имајући у виду и да је малолетној деци без извода и чак личних карата у једном моменту било онемогућено кретање", навео је Спирић.

Подсећа да већ 20 година Срби указују на ускраћеност слободе кретања.

"Шта рећи за све оно што се јуче десило на административном прелазу Јариње? РТС је поштовао све процедуре по законима и прописима. Међутим, ствар је била у демонстрацији силе Приштине. Ипак је превладала добра воља, разум и оно за шта се заправо и цео државни врх и читава Србија бори – за договор, мир и, пре свега, толеранцију", нагласио је Спирић.

Када је реч о изборима заказаним за 6. октобар, Александар Спирић каже да су се одлуком о забрани коришћења српских личних карата током гласања већ појавили проблеми.

"Без учешћа Срба и без досадашњег начина гласања, са српским документима, избори заказани за 6. октобар неће бити легитимни. Верујемо да ће међународна заједница извршити притисак на Приштину и пре свега на Централну изборну комисију да оно што је дозвољено законским регулативама буде поштовано и у овом изборном процесу", рекао је Спирић.

Када су у питању ови избори, додаје Спирић, кључна ствар је да "морамо јединствено, тимски, заједнички да наступамо јер само уједињени са државом Србијом можемо да опстајемо, да се боримо и да трајемо на овим просторима".

"Ако међународна заједница не изврши довољан притисак на Приштину у вези са личним картама, то ће довести у питање легитимитет избора на КиМ. Верујем да су свесни тог изазова и ризика уколико српска заједница не учествује на овим изборима", додао је Спирић.

Када је реч о таксама које је Приштина увела на српску робу и производе из БиХ, Александар Спирић каже за да се Срби довијају на све могуће начине.

"Отежан је свакодневни живот, али покушавамо да се снађемо, захваљујући разумевању државног врха Србије, да нам помаже како зна и уме. Долази грејна сезона за школе, студентске домове. Нисмо решили како ћемо обезбедити огрев да би учионице биле топле. Све то је последица и такси и других ствари које отежавају ситуацију. Али народ је овде истрајан и одлучан, као што је била и одлучност вашег РТС-овог каравана да будете овде са нама", закључио је Спирић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво