Вучић о изборима и најaвљеном бојкоту опозиције

Председник Србије Александар Вучић је рекао да постоји опасност да се бојкотом избора нанесе штета држави Србији и да се, како је рекао, види зла намера политичког блока који нема ништа друго осим бојкота као опцију. Поводом изјаве хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић о доприносу у у антифашистичкој борби у Другом светском рату, Александар Вучић је рекао да је срамно поредити Србе и Хрвате кад је реч о доприносу.

Вучић је гостујући на телевизији Пинк рекао да постоји опасност да се бојкотом нанесе штета држави Србији. "То ће свакако бити случај. Прављења штете у смислу прављења проблема и тензија у земљи и пред међународним факторима", додао је Вучић.

Вучић је рекао да је разговарао у парламенту са представницима ЦРТЕ и да је прихватио свих пет главних њихових захтева у вези са предстојећим изборима, али да то опозицију не интересује већ само бојкот избора.

"Били смо спремни да прихватимо највећи број услова које су поставили они који су њихових помагачи, као што су ЦРТА и ЦЕСИД. Нису то неутрални људи, то су лажи. Спремни смо да прихватимо 80 или 90 одсто, то јест највећи део тих препорука, али они нису заинтересовани за то", каже Вучић и додаје да треба да се унапреди рад парламента.

Пет захтева смо у року од седам дана испунили, нагласио је председник.

Навео је да је први захтев био да више нема закона по хитном поступку, иако су за време бивше власти сви закони били по хитном поступку.

Додао је да већ три месеца нема закона по хитном поступку, затим да је други захтев био да у скупштини морају да буду јавна слушања, трећи да морају да се ставе извештаји независних органа и институција на пленарну распаву у парламент пошто то није урађено било прошле године нити почетком ове године.

"Затим опозиција има проблем са амандманима, прихваћено је иако напишу на 100 чланова - брише се. Пети захтев је био да у расправу о буџету не стављамо са осталим тачкама дневног реда и осталим законима већ да мора самостално да иде. То смо рекли и имаће двоструко време. Ипак, нигде нису рекли да смо прихватили све то, нити су показали. Ту видите злу намеру политичког блока који нема ништа друго осим бојкота као опцију јер их народ неће", нагласио је Вучић.

Каже да постоји повећано интересовање међународних посредника за Србију, као и да су поједини добронамерни, док други нису.

Вучић је рекао да су поједини људи насели на различите приче о непостојању демократије у Србији.

Подсетио је да је победе на председничким изборима 2017. била чиста као суза, најубедљивија од Милошевићеве победе 1991. године и да је предузео најтеже реформе и да ће плате за два месца бити од 35 до 60 одсто више у односу на период пре смањење.

Он је напоменуо је суштина у томе да неко хоће да нам отежа позицију око КиМ и да су ту различити интереси уплетени и да је управо он најснажнија тачка отпора независности Косова, тако што Србија не би добила ништа..

Вучић је рекао да су неки предали Косово 2008. године, док се сада Србија бори за Косово и почела је да подиже земљу.

Коментаришући изјаву Бориса Тадића да је оставио све чисто, Вучић каже да му је оставио независно Косово, ЕУЛЕX и ЕУ да се тиме баве, стотине земаља које су признале независност Косова, границе на Јарињу и Брњаку, али да није желео да даље коментарише његове изјаве, рекавши да ће људи сами проценити.

"Данас се Србија подиже, гради се на сваком кораку, ауто-путеви као печурке после кише ничу. У таквим условима ми смо земљу почели да подижемо, данас је Србија земља која се гради, нису то само ауто-путеви, нису то ни пруге које градимо ни према Будимпешти ни према Црној Гори, то је подизање целог једног система, наше је да дигитализујемо Србију, да направимо брз интернет, све то подижете у Србији, отворио сам сам 126 фабрика, остварили смо сигурност, повећање плата и пензија".

О опозицији и "македонском сценарију"

Говорећи о изборима, каже да је опозицији синула идеја да стварамо прелазну владу.

"Свиђа им се 'македонски сценарио'. Свиђа им се Боки 13, желе да краду паре и да дођу на власт а да народ не гласа за њих. Ја им поручујем да то нећу дозволити док сам жив. У овој земљи влада демократија и док сам жив неће ме убедити да срушим своју земљу", истакао је Вучић.

"Нећу никада пристати да се довед на власт лезилебовићи који имају три одсто гласова. То никада не могу да добију. У овој земљи ће демократија да влада, када добијете већину даћу вам мандат", поручио је Вучић.

Он је рекао да постоји опасност да опозиција изазове сукобе те додао да ће се њихова немоћ долазити до изражаја и да ће наставити још оштрије.

Вучић је рекао да је подршка опозиције све мања, наводећи да их је било између 400 и 500 на протесту док је 65.000 људи било да види Трг републике.

Истакао да ће бојкот опозиције искористити друге снаге које ће се позиционирати, постати део парламента, постати нова опозиција, можда и нова власт.

"Људи ће се борити за своје демократско право и нико их неће спречити да гласају", рекао је Вучић.

Он је рекао да то неће успети ни са ни без иностране помоћи.

"Тај филм неће гледати јер је наш посао да омогућимо људима да слободно изађу на изборе", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је 2016. године 53 одсто грађана изашло на изборе.

"Ако они бојкотују, за нас је све преко 40 одсто чудесан резултат", рекао је Вучић.

"Нова 'крв' и нова енергија у странци"

Када је реч о промени људи у СНС, Алексадар Вучић је поновио да ће бити промењено најмање 50 одсто људи на листи за посланике, као и да ће та листа бити подмлађена.

"Најмање 50 одсто министара ћемо променити", поручио је Вучић истичући да жели нову "крв" и људе који ће унети нову енергију, јер људи који су на власти не желе развој странке због своје власти.

Вучић каже да ће зато пустити "нове вентиле за нове људе", не само младе већ и старије који нису могли да докажу своје способности.

Додао је да су неки и седам година већ министри и да ће морати да се суоче са променама.

Он је истакао, такође, да баш хоће да учествује у кампањи и да помогне СНС-у, како би један мандат оставио младима, као и да је то његов дуг не према СНС већ Србији.

Нагласио је да у СНС има доста бораца и да се увек исти боре и том приликом поменуо "Мартиновића, Орлића, Мају Гојковић и Ðукановића и друге, док се, са друге стране, исти оглашавају само када је нека лепа вест, али не и када треба примити ударац.

"Рачунајте на борбу и да морате да говорите истину и да ће људи увек да поштују борце", навео је Вучић.

Додао је да је у Пинкију данас на седници ГО СНС било око 3.000 људи и да су они који нису чланови ГО били на трибинама и тапшали за различите ствари у односу на функционере СНС и да управо зато морају да се мењају ствари.

Вучић је рекао да се ни њему не јављају локални функционери из СНС са изговором како немају његов број и истакао да то показује да се не јављају обичним грађанима и поново поручио да морају да комуницирају са људима.

"Срамно поредити Србе и Хрвате у антифашистичкој борби"

Поводом изјаве хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић о доприносу у у антифашистичкој борби у Другом светском рату, Александар Вучић је рекао да је срамно поредити Србе и Хрвате кад је реч о доприносу.

"Више је него срамно поредити Србе и Хрвате, нарочито што је устанак у Хрватској подигнут у месту Срб, чисто српско место, подигли су га Срби", рекао је Вучић за Пинк.

Упитан да ли је изјава председнице Хрватске у функцији предизборне кампање, Вучић је рекао да га је срамота и да одговори на то питање јер би, каже, "можда био вулгаран".

"Београд је ослобођен 20. октобра 1944. године. 10, 12 и 15. марта 1945. имате званичне изјаве управника концентрационог логора Јасеновац, који каже да чврсто стоји усташка национална чизма у Јасеновцу и да се повлачити неће. То је шест месеци пошто је Београд ослобођен... Толико о томе ко је и каквом покрету припадао", рекао је Вучић.

Говорећи о Хрватској, Вучић је рекао да је НДХ била добровољна нацистичка творевина, да никад није била покорена и окупирана од стране Немачке и да нису били бомбардовани, попут Београда.

"Београд је имао марионетску владу пошто је влада Краљевине Југославије поражена, много људи је то крваво платило. А Загреб је, уз Марибор, Линц и Беч на најтоплији начин примио Немце", рекао је Вучић.

Упитан зашто Србија није позвана у Варшаву, Александар Вучић је рекао да нас неки доживљавају као руске савезнике и да зато морају да буду кажњени, као и да је у питању ревизионизам.

Вучић је рекао да у почетку није био срећан што није позван на обележавање почетка Другог светског рата у Варшаву, али да је данас, када је видео изјаве Грабар Китаровићеве, ипак срећан што није био тамо.

"Можда бих нешто и направио, можда боље да нисам ишао тамо", рекао је Вучић и истакао да ће следеће године ићи на Црвени трг на Дан победе, где ће бити највећи број оних који су заслужни за слом фашизма.

Подсетио је да је око 15,5 милиона Руса и Белоруса страдало у борби против фашизма.

Председник је истакао да су Срби један од најстрадалнијих народа пропорционално броју становника, уз Јевреје, Русе, Белорусе, Пољаке.

Додао је да је у Другом светском рату страдало и 125.000 Американаца, али да је њихов допринос у победи био већи од, рецимо, српског, због њихове глобалне снаге и оружја.

"Србија на путу као ЕУ, али ради најбоље за себе"

Поводом поруке из Брисела да Србија мора да раскине споразум са Евроазијском економском унијом пре чланства, Вучић је рекао да се Србија налази на европском путу, али да ради оно што је за њу најбоље.

"Ми се налазимо на европском путу. Споразум са Евроазијском економском унијом (ЕАЕУ) је трговински споразум који доноси Србији много олакшица. Ми радимо оно што је најбоље за нашу земљу", рекао је Вучић.

Коментаришући изјаву председника спољнополитчког комитета у Европском парламенту и донедавног известиоца за Србију у овој институцији Дејвида Макалистера, Вучић каже да је Мекалистер пренео да Србија, оног тренутка кад буде ушла у ЕУ, мора да раскине споразуме са Евроазијском економском унијом и да мора да постоји излазна клаузула.

"Само треба да уђемо у Европску унију", напоменуо је Вучић.

Рекао је да Србија све више производи, да се покривеност увоза извозом приближила на 80 одсто, а да се највише извози у Немачку и Италију.

На наводе да би Србија требало да уђе у Светску трговинску организацију, Вучић је рекао да би се Срби "поубијали" око тог питања, јер би то значило да Србија мора да уведе у трговински промет генетски модификоване организме (ГМО).

ГМО имају све земље на свету, али би то у Србији "довело до рата", каже Вучић, јер Србе више занима да се туку око тога него око Косова.

"То је једина ствар због које не постајемо чланови СЗО. То ћемо људима морати да објашњавамо за годину, две", рекао је Вучић.

"У Београду много тога урађено"

Председник Александар Вучић рекао је, поводом отварања Трга републике, али и критика да то није добро одрађено, да мисли да је у Београду много тога урађено, да је буџет града данас 600 милиона евра већи и да зато град може да цвета и да се развија.

"То је парадигма успеха Србије, не би било оваквих свађа да нисмо успешни, нико се не би појавио ни на Тргу, ни на свим овим трговима које реновирамо, нико не би правио проблема да у томе није видео зрно победе или будућег успеха за неког другог", рекао је Вучић гостујући на Пинку.

Како је рекао, а то што се "неко бахато и арогнатно понаша о њему говори нешто".

"Иначе сам поносан колико туриста привлачимо, скоро да не може да се чује српски језик у центру Беогада, али то морамо да урадимо и са Сокобањом и са другим местима", нагласио је Вучић.

Према његовим речима, Београд изгледа прелепо и изгледаће све моћније и снажније.

"Пошто сам обишао целу Европу и свет могу да кажем да променаду коју имамо је најлепша - лепша од Тел Авива, Осла, па чак и Барселоне. Али, нека свако сам процени. Поносан сам на то колико се улаже. А политику у којој је главно како ћете неког да увредите, то су аргументи које не могу да прихватим", навео је Вучић.

Поводом инцидента на Тргу републике, Вучић каже да је нападнути Немања Јоксимовић "васпитан и пристојан" и да је чак изненађен храброшћу коју је паказао.

"Али, не разумем смисао. Ово је , дакле, трг, ту се види сва грандиозност пројекта, не правимо парк него трг", истакао је Вучић.

На опаске појединаца да трг изгледа соцреалистички и да су две саобраћајне траке мало, одговара: "Једино да срушимо Народно позориште или споменик па да буду четири траке".

Додаје да је толико тога урађено у Београду, почев од "змијарника" који је постојао на месту данашњег Београда на води, а да је то "сада најскупље место и најлепша променада, до Карађорђеве и других улица у граду".

Не може, каже, да разуме да неко жели све најгоре свом граду, да буде лошији и ружнији.

"Буџет града је 600 милиона евра већи, толико смо способнији од вас, зато град може да цвета и да се развија", истакао је Вучић.

Одбацује и тврдње да се иза радова крије прање новца.

"Покажите ми један папир... Ни динар не бих узео. Мени то не треба, живим боље од просечних људу, али се трудим да не буде много боље и да разумем како живе и једнако волим и Београд и Ниш и Нови Сад, Ваљево. Мене то не занима", рекао је Вучић.

Истиче да је тешко све то објаснити онима који су против сваког прогреса.

"Морате да идете у корак са светом, зато ми идемо у дигитализацију, брзи интернет, паметне клупе у парковима, а они који хоће да заостају нека се врате у своје време. Данас тај трг први пут изгледа као трг. Али ја разумем да је за неке то додатни проблем јер ће сад морати да скупе бар 15.000 људи, а не као до сада 5.000, а говорили да има 50.000", закључио је Вучић. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи