Две ствари на које је Брнабићева указала Борелу

Премијерка Ана Брнабић, током једнодневне посете Шпанији, састала се са Жозепом Борелом, шпанским шефом дипломатије. Главне теме састанка су биле билатерални односи, европске интеграције Србије и дијалог Београда и Приштине.

Ана Брнабић је рекла за РТС да су разговарали о томе како ће Борел, као министар спољних послова Шпаније заступати позицију те земље по питаљу једнострано проглашене независности Косова, а када буде високи представник ЕУ, заступаће ставове ЕУ.

"Став ЕУ према независности Косова је неутралан. Немају став став јер не постоји консензус. Постоје земље које су признале независност Косова али и оне које нису", навела је премијерка Србије.

Истиче да је скренула пажњу Борелу на две значајне ствари. Прва је Бриселски споразум на којем је потпис ЕУ, а који Приштина није имплементирала шест година након потписивања. Упитала је шта ће нова Европска комисија радити и да ли ће остати гарант.

Друга ствар на коју је указала Борелу су приштинске таксе које представљају директно кршење ССП-а. Упитала је шта ће нова Европска комисија урадити по том питању.

Како је поручила, то су два основна питања која се тичу владавине права и могућности ЕУ да покаже на свом примеру да је владавина права важна. 

Када је реч о односима Србије и Шпаније, Брнабићева је рекла да постоји велики простор за унапређење политичких и економских односа. 

"Важно је за грађане да знају да никада председник Владе Шпаније није био у посети Србији то је нешто што морамо да променимо. Србију и Шпанију везују многе ствари али је то нешто на чему једноставно мора да се ради, разговарали смо да ако се до краја септебра формира Влада у Шпанији, да покушамо да имамо посету председнка Владе Србији. Уколико не, да то остане за 2020. годину", рекла је Брнабићева. 

Додаје да су разговарали и о бољој сарадњи у области образовања, и да је једна од ствари на којима мора да се ради универзитетска сарадња.

Жозеп Борел би од октобра требало да преузме функцију шефа европске дипломатије. То значи да ће он уместо Федерике Могерини убудуће посредовати у дијалогу Београда и Приштине.

Познат је као званичник који нема длаке на језику и као Каталонац противи се отцепљењу територија.

Премијерка Србије је рекла да јој је он рекао да ће бити балансиран и објективан и да ће, као један од приоритета, ставити на сто решавање питања и нормализацију односа Београда и Приштине.  

Брнабићева је у Сантандеру, приморском граду на северу Шпаније, одржала и предавање на Интернационалном универзитету, на тему проширења Европске уније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара