СзС: Време је за испуњење захтева протеста или проглашење бојкота

Савез за Србију је саопштио да су, поштујући организаторе и струковна удружења која учествују на округлим столовима на Факултету политичких наука, дужни да уочи трећег округлог стола констатују да "нас овај формат не приближава ономе што је тражено од стране опозиције, потписника Споразума са народом и организатора протеста Један од пет милиона".

Прво, како наводи Савез за Србију, "ово нису обавезујући директни преговори између власти и опозиције, већ необавезујући округли сто".

"Друго, тема округлог стола нису закључци и препоруке Стручног тима протеста '1 од 5 милиона' за одржавање фер и поштених избора који су прихваћени од стране опозиције, али о којима се власт још увек није огласила", додају из Савеза за Србију. 

"Да бисмо коначно дошли до испуњења захтева са протеста који су одржани у више од 100 градова и општина широм Србије у последњих девет месеци, мора доћи до директних преговора власти и опозиције који би били окончани обавезујућим заједничким документом на који би обе стране ставиле свој потпис и који би одмах био примењиван у потписаним роковима", наводе из СзС.

Ако тога нема, додају, онда је "свако учествовање представника власти у било каквим округлим столовима и другим разговорима само фингирање и одуговлачење како би се потрошило време до избора без икаквих суштинских уступака". 

"Како би ствари биле јасне, предлажемо организаторима трећег округлог стола да се на дневни ред сутрашњег стави обавезујући документ којим се сви потписници као парламентарне политичке снаге обавезују да ће до 15. септембра доћи до промена у РТС-у и РЕМ-у кроз закониту скупштинску процедуру, а у складу са препорукама експертског тима '1 од 5 милиона'", истичу из Савеза за Србију.

Указују да ако то власт прихвати, онда има смисла наставити даље разговоре и договоре око преосталих услова за слободне изборе.

"Питање слободе медија није питање само 45 дана током трајања изборног процеса, већ пре свега медијских слобода између два изборна циклуса када у Србији влада тотални медијски мрак. Уколико власт сутра не буде спремна да прихвати један овакав договор, то значи да не желе никакав договор, а посебно не желе ништа да промене у сфери слободе медија која је кључни предуслов за фер и поштене изборе. У том случају долази време за проглашење бојкота наступајућих избора", закључују из Савеза за Србију.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво