Косово: Проблематична најава преговора

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић рекао је да је најава техничких преговора између Београда и Притине "деликатна". Приштина: Нема нових преговора.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић рекао је да је најава техничких преговора између Београда и Притине "деликатна".

"Разговори са УНМИК-ом су могући али нису могући директни контакти са представницима привремених институција", рекао је Ивановић. "Разговори ће се одвијати као и до сада. Београд са УНМИК-ом, УНМИК са Приштином и само тако је могуће постићи споразуме који ће бити одрживи на терену.

Ивановићева изјава уследила је после најаве портпарола УНМИК-а Расела Гикија да ће почетком 2009. године доћи до нове рунде техничких разговора српских, албанских и међународних званичника.

Нове преговоре, међутим,  одмах су одбацили представници власти у Приштини, понављајући да је план у шест тачака, о коме су се претходно договорили Београд и челници Уједињених нација, "неприхватљив".

"Косово је независна држава, план од шест тачака је мртав и неприменљив. Уколико дође до неких контаката, они ће се одвијати по принципу разговора две независне и суверене земље, а тицаће се техничких појединости које нису још увек разјашњене", рекао је портпарол косовске владе Мемли Краснићи.

Најава наредне рунде преговора уследила је после нових проблема на релацији Приштина - Београд, при чему су косовске власти најавиле да убудуће неће дозвољавати посете представницима српских власти, као и да ће већ од 1. јануара зауставити увоз роба из Србије и БиХ.

Краснићи је рекао  да убудуће може доћи до забране уласка представницима Владе Србије на Косово, уколико се процени да те посете доводе до провокација и лоше утичу на безбедност грађана Косова.

"Независно Косово за Владу Србије и грађане Србије не постоји и управо тај елемент ће бити полазна тачка и у будућим разговорима", рекао је Ивановић.

Додатно отерећење развоју ситуације на Косову представља нејасно разграничавање надлежности мисија Европске уније и Уједињених нација, што је у великој мери, унапред, подрило ауторитет свеже распоређеног Еулекса. 

Неповерење у ЕУ се види из графита на зидовима кућа широм Косова, али и изјавама политичких лидера косовских Албанаца иритираних због "некоординираног међународног присуства".

број коментара 0 пошаљи коментар