Вучић: Добра идеја да се Коридор 11 назове по Милошу Великом

Председник Србије Александар Вучић поздравио је идеју да се Коридор 11 у делу кроз Србију назове ауто-пут Милоша Великог, по српском кнезу Милошу Обреновићу и вођи Другог српског устанка, с обзиром на његове непроцењиве заслуге за развој Србије и српског друштва.

У ауторском тексту за Вечерње новости од петка Вучић је подсетио да се "велики људи препознају по великим делима која остављају иза себе, а таквим људима наследна покољења тешко да могу да пронађу прави начин да се одуже".

"Свако именовање улице, школе или јавне установе, подизање споменика или стављање лика на новчаницу, само су неки покушаји да се велики људи отргну од заборава и то на начин којим ћемо се, хтели ми то или не, сећати ових великих људи без којих би и Срби и Србија били мали народ и мала земља, у историји света", истиче председник у тексту.

Председник Вучић је оценио да је, с обзиром на заслуге, "тешко рећи да је Србија у новом веку имала способнијег владара од Милоша Великог".

Подсетио је да је у време кнеза Милоша Србија Првим хатишерифом 1830. добила статус аутономне кнежевине у Отоманском царству, да је прва после Француске укинула феудализам, да је укинула ропство, да је донела свој први устав, 1835, када га нису имале ни много веће и развијеније земље, да се земља, укључујући и Београд, који је постао престоница, убрзано развијала, трговина, школство, "због чега је с пуним правом до народа назван Велики" и због чега се сматра родоначелником савремене српске државности.

"Чини се да нема боље ни лепше идеје него да нови ауто-пут који ће повезивати сва дивна места и пределе наше једине Србије назовемо по овом великом човеку који је ове градове и ова села учинио великим у српској историји, који је утемељио и изродио савремену српску државност - Ауто-пут Милоша Великог. Нека нам је са срећом", закључио је председник Србије у ауторском тексту у Вечерњим новостима.

Коридор 11, односно пут који ће повезивати српску престоницу са Јадраном, пролази кроз Таково, место у ком је 1815. године Милош Обреновић покренуо Други српски устанак (1815-1817). 

Aуто-пут од Обреновца до Чачка, који ће носити име Милоша Великог, у дужини од 103 километра биће отворен за саобраћај од 18. августа.

Иначе, ауто-пут Љиг–Прељина од четвртка је затворена за саобраћај да би се спојио с новоизграђеном деоницом до Обреновца. До 18. августа целокупан саобраћај преусмерен је на Ибарску магистралу

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво