Католичка миса у Цркви Светог Николе у Новом Брду, СПЦ протестује

У православном храму Светог Николе на Новом Брду служена је католичка миса без знања Српске православне цркве. Данас је на том месту православни свештеник светио водицу.

На сајту Епархије рашко-призренске објављено је да су римокатолички бискуп косовски Дод Ђерђи и барски надбискуп Зеф Гаши са својим свештенством и групом верника служили јуче мису на остацима православног саборног храма Светог Николе у подножју новобрдске тврђаве.

Миси је присуствовао и Исмет Хајрулаху, директор приштинског завода за заштиту споменика културе. Вест је пренело гласило римокатоличке бискупије из Приштине.

Епархија је објавила саопштење у ком истиче да је дубоко разочарана "очигледним чином злоупотребе духовне и културне баштине СПЦ и то на локалитету који су основали и градили средњовековни српски владари, што је забележено у бројној стручној и историјској литератури, како домаћој тако и страној". 

Истиче се да служењем мисе на темељима православног храма римокатоличка Бискупија косовска озбиљно нарушава до сада прилично коректне међуверске односе на Косову и Метохији и политизује баштину СПЦ која је Ахтисаријевим планом управо на предлог СПЦ укључена у специјалну заштићену зону уз сагласност представника косовских Албанаца.

Како се додаје, епархија ће од надлежних међународних и локалних институција тражити заштиту локације храма Светог Николе од даљих злоупотреба, међу којима је и недавно подизање стубова које је урађено без стручне експертизе и без сагласности СПЦ.

Пре два месеца објављена је вест да Цркву Светог Николе привремене приштинске институције у Приштини желе да претворе у тробродну базилику. Део конзерваторских радова већ је изведен. Српска православна црква се оштро томе успротивила.

Арехеолог и коаутор монографије "Црква Светог Николе – катедрала града Новог Брда", навео је за РТС да Археолошки институт из Приштине није ни смео да ради ништа на том простору јер је по Ахтисаријевом плану Ново Брдо јасно означено као српски споменик културе.

Након што је у среду одржана католичка миса, данас је православни свештеник Стево Митрић из Новог Брда светио водицу на том месту.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(субота, 03. авг 2019, 12:21) - anonymous [нерегистровани]

O sluzenju mise u crkvi sv Nikole

Pa cemu se cudite,u svim arhivama televizijskih kuca postoje snimci udarnih vesti od 22.7.2010 god kada se po ceo dan pricalo o tome,kako je tadasnji predsednik Boris Tadic ucinio veliku stvar za crkvu.U Turskoj je sa Silajdzicem iz Bosne premijer tada,takodje musliman i Turskim predsednikom potpisao dokument,da su sve nase crkve na kosovu ne zavisne crkve i da svi mogu zajedno da sluze u njima,i pravoslavci i katolici i muslimani,eto ko je izdao nase kosovo i unistio planski nasu crkvu.

(субота, 03. авг 2019, 09:19) - Adam B [нерегистровани]

Tuzno :( Kosti se treseju nasemu Svetu Car Lazaru

Do kada je bio Vladika Artemije na Kosovo i Metohiju ovo nikada nije se desilo, nazalost sada papisti vladaju pa nista nije dase cudimo!

(субота, 03. авг 2019, 07:52) - danijel [нерегистровани]

pogrešan opis

sveštenik na snimku ne osvećuje vodicu, kako je ovde napisano, nego vrši malo obaveštenje hrama već osvestanom vodom..

(субота, 03. авг 2019, 07:17) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [нерегистровани]

Ово је само пробни балон

На какав Ахтисасријев план се ви то позивате? Они који су им дали независност стоје иза тога. Ово јамо почетак. Држаће они мисе и у Дечанима и Пећкој Патријаршији. Ми ћемо да се жалимо и позивамо на разне споразуме али од тога неће бити ништа.

(субота, 03. авг 2019, 02:00) - anonymous [нерегистровани]

Сведоци

Ти стубови сведоче о трагичности геополитичког простора као мало где на планети, не смемо да посустанемо пред опасношћу маргинализације, као ни пред поводом ситних провокација! Подједнака правда за све је одавно уклесана у темеље цивилизације, то није пошалица без последица!

(субота, 03. авг 2019, 00:44) - ateista [нерегистровани]

svejedno

bilo bi lepo da drze i jedni i drugi ovako ...

(петак, 02. авг 2019, 22:26) - FORum LIvii [нерегистровани]

diplomatija na potezu

Ova stvar je uradjena bez znanja i odobrenja Vatikana .Vatikan NIJE priznao samoproglasenu nezavisnost srpske Pokrajine.Do sada je vodio principijelnu politiku po tom pitanju jer i sam ostao bez vernika tamo.
Papa Franja je do sada vodio dosta uravnotezenu politiku prema Srbiji i njenoj crkvi.
Ubedjen sam da ce povodom ovog necasnog dela , Vatikan uskoro ispravno delovati.
Nasa diplomatija , i drzavna i crkvena , moraju da odrade svoj posao.

(петак, 02. авг 2019, 22:17) - anonymous [нерегистровани]

Srbija mora...

...pod hitno da reaguje i preduzme odgovarajuce mere pred nadleznim svetskim institucijama i organizacijama.Ne sme se nikako dozvoliti "pretvaranje pravoslavne bastine u katolicku" ,pogotovo kad za to nema nikakve osnove!?
Sutra ce sve drugo proglasiti "Vizantijskim" (sto ne poruse) kako bi "zatrli svaki trag postojanja Srba"!
Ovo nije nimalo naivno!!!

(петак, 02. авг 2019, 19:48) - anonymous [нерегистровани]

Rade šta hoće

Gde nema Pravoslavaca i Srba.

(петак, 02. авг 2019, 19:47) - anonymous [нерегистровани]

СРАМ ВАС БИЛО

Па, кад немају своју.....