Црква у Новом Брду, наслеђе или политика

Православну Цркву Светог Николе у Новом Брду привремене приштинске власти желе да претворе у тробродну базилику. Марко Поповић, археолог, коаутор монографије "Црква Светог Николе – катедрала града Новог Брда", наводи за РТС да је намера косовских власти да православну цркву претворе у тробродну базилику.

Марко Поповић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а упозорио да је инвеститор – немачка влада дала одређена средства Археолошком институту у Приштини да обави конзерваторске радове и реконструкцију.

"Они су паре узели, лансирали причу да је у питању католичка катедрала и кренули су да преобликују остатке на терену у тробродну базилику што је врхунски фалсификат кад је у питању споменичко наслеђе. То је нешто што је нетачно и неприхватљиво и такав пројекат не сме да се реализује. У питању је крстообразни храм, а не тробродна базилика", објашњава Поповић. 

Додаје да Археолошки институт из Приштине није ни смео да ради ништа на том простору јер је по Ахтисаријевом плану Ново Брдо јасно означено као српски споменик културе.

"Они нису тражили никакву сагласност, нису имали пројекат и они су направили једну дилетантску интервенцију којом су тешко оштетили остатке цркве. Они су цркву хтели да прикажу као тробродну базилику што она наравно није и подигну стубове, чак су на једном стубу уместо капитела на једном стубу стављена је база. Њима је било главно да се црква прогласи за католичку, да не представља део српског духовног и културног наслеђа и да се онда повеже са чињеницом да има и Албанаца католика", објашњава Поповић.

Наводи да је радећи на Косову и Метохији снимио остатке конзервиране Цркве Светог Николе и све оно што је видео на лицу места документовао и додаје да је тај матиријал послужио да се чињенично одговори о историји Цркве Светог Николе у Новом Брду.

"Када је рукопис био готов и када је била готова цела техничка документација, колега Бјелић и ја смо то понудили Републичком заводу, који је прихватио да то изда и наше Министарство културе је то финансирало као двојезично издање. То је јако добро јер смо ишли у сусрет догађају и ово што се десило, то фалсификовање нас није изненадило и могли смо да одговоримо – научном аргументацијом о фактографији чињеницама Цркве Светог Николе", објашњава Поповић.

Негира гласине да је на том месту постајао католички храм и истиче да Црква Светог Николе у Новом Брду представља карику која повезује старије споменике српског градитељства са споменицима, црквама подигнутим у моравским областима.

"Она је за нас у научном смисли изузетно важна јер представља једну изгубљену карику у генези српског сакралног градитељства. Она садржи са једне стране наслеђе које је повезује по начину грађења са Дечанима и Светим Архенгелима, а са друге стране по иновацијама које се појављују она је претеча онога што ће се десити у областима моравске Србије", објашњава Поповић.

Изражава наду да ће интервенисати епископ Теодосије да се покаже да је црква српско духовно средиште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво