Брнабић о састанку са опозицијом: Ако морам, ићи ћу

Председница Владе Ана Брнабић изјавила да не би желела да се нађе на неком од будућих састанака власти и опозиције, али да би, ако мора, отишла. Јучерашњи састанак је био један састанак с делом опозиције, јер други део није био, попут ЛСВ-а, истакла је Брнабићева.

Упитана да прокоментарише састанак представника власти и дела опозиције који је одржан у уторак на Факултету политичких наука иза затворених врата, Ана Брнабић је оценила да по њеном мишљењу тај састанак у јучерашњем дану није нарочито важан нити релевантан за 90 одсто грађана Србије, јер је најважнија вест јапанска инвестиција у Србији.

"Јучерашњи састанак је био један састанак с делом опозиције, јер други део није био, попут ЛСВ. Они су рекли да неће долазити на такве састанке јер је место за прави разговор парламент и ја се с тим слажем", рекла је премијерка Брнабић за телевизију Прва.

Према њеним речима, СНС је у различитој позицији и из те партије речено је да су спремни на дијалог увек и да је он користан.

"Али, колико ја разумем разговарало се о томе како променити демократске тековине које су управо ти људи оставили, мењајући законе да могу да побеђују у свим условима, о томе како да мењају медијске услове, које су они поставили, како изменити пословник о раду Скупштине, а и њега су донели, као и о читавом сету других закона, а све осим о бирачком списку. Важно је баш о томе разговарати како би им се дала лекција како средити тај списак и шта све урадити да би он био ажуран и добар. Све су то могли да ураде за десет година, а нису. Ми смо урадили за две", истакла је премијерка.

Она наводи да би волела да сви медији буду што више отворени за представнике те опозиције јер би онда сви грађани знали оно што је она прочитала, како каже, у недељнику НИН, у ком један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас каже да је Моравски коридор непотребан.

"Отворите медије молим вас, да сви гарадани широм Србије знају да за СзС ауто-пут до тих грађана није потребан. То је за њих бацање пара", рекла је Брнабић.

На питање да ли то онда значи да су медији затворени, премијерка одговара: "Могли би да буду отворенији, али ја се не бавим уређивацком политиком."

Упитана да ли ће и она, као председница Владе, учествовати на неком од наредна четири састанка, која су договорена између представника власти и дела опозиције, она каже да се нада да неће морати.

"Треба остати озбиљан, а то је тешко. С Ђиласом разговарати о слободи медија, са Обрадовићем о било каквој демократској тековини - то је скоро немогуће. Други људи из СНС много су искуснији политичари од мене и верујем да су с много озбиљнијим изразом лица разговарали с њима и свака им част", рекла је Брнабић.

На питање да ли би она требало да разговара с опозицијом, као премијер, каже да она разговара у Скупштини Србије, редовно.

"Шта то значи, да можемо да се нађемо и на плажи ако они хоће на одмор? Али, то није у складу са оним о чему они прицају, институцији владавине права. Траже да се виђају где они хоће", рекла је Брнабић.

Затим је додала: "Надам се да нећу морати, а али ако морам ићи ћу". 

"Оставити размирице по страни, фокусирати се на резултате"

Председница Владе изјавила је да је реаговала на изјаве министра Ненада Поповића јер су у супротности са званичним ставом владе, али да све размирице у влади треба оставити по страни и фокусирати се на резултате.

Упитана како су се решиле размирице са министром Ненадом Поповићем, Ана Брнабић је рекла да у свакој влади, као и у сваком другом тиму, постоје размирице, којих у њеној влади, каже, нема много, али да је важно да се о томе отворено разговара и да се фокусира на резултате.
Премијерка је истакла да су у влади и председници различитих политичких странака чије ставове такође морају да заступају, што она разуме.

"Осећала сам потребу да реагујем јер је та изјава била у супротности са Владом Србије. То није нешто што сам ја рекла као Ана Брнабић, већ нешто што се налази у експозеу, за шта смо добли већину у парламенту и не смемо и нећемо одступити од тога", истакла је Брнабић.

Упитана да ли ће Поповић сносити последице јер је рекао нешто што није став владе, Брнабић је навела да се не би враћала на ту причу.

"Он је реаговао као председник странке, ја сам потврдила званичан став и званичну политику владе. Ми нисмо калкулантска влада, не идемо мало лево, мало десно, имамо званичну политику", рекла је Брнабић.

Она наводи да министар Поповић има добре резултате и да њих двоје имају доста сличне погледе на ствари кад је реч о његовом делокругу рада.

"Треба да настави да се фокусира на то", истакла је Брнабић. Каже да је важно да сви грађани знају шта је политика владе.

"Ми имамо неразумевања око неких ствари, али важно је да сви знају шта је политика владе, шта су стратешки циљеви, ми смо за то добили мандат од парламента. Када скупштина промени тај мандат и каже да је нешто друго приоритет, онда бира другу владу", истакла је Брнабић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво