"Један од пет милиона" 33. пут у Београду

У Београду jе по 33. пут одржан протест "Један од пет милиона".

Окупљенима се код Теразијске чесме прво обратио професор Филозофског факултета Оливер Тошковић.

Тошковић се у свом говору осврнуо на текст председника Алекдсандра Вучића о лажној елити оцењујући га као покушај да се учесници протеста заваде и поделе.

Истакао је да себе и своје колеге никада није сматрао елитом. "Елита нам не значи ништа и зато јер не купујемо и не плагирамо своје дипломе", рекао је Тошковић.

"И кад протести престану, наставите да протестујете. Ако шетње престану, наставите да шетате, јер све што, како је рекао, 'манипулаторским владама' одговара је да престанете да се буните. Побуна је једино што имамо", поручио је Тошковић.

И глумац Бранислав Лечић коментарисао је председников текст истакавши да не постоји подела између елите и народа. "То је манипулација", рекао је Лечић.

Према његовим речима, то је намера да се створи уверење да радни народ на селу или у граду по социјалитичком моделу и даље верује да постоји "нека буржоазија и аристократија која себе назива елитом".

"Са старим картама жели за себе и своју околину прибави профит. Та подвала неће проћи. Модерна Србија нема подела", нагласио је Лечић. 

Окупљени су потом прошетали од Теразијске чесме преко Призренске, Бранкове, Поп Лукине Париске до Узун Миркове и зграде Ректората Универзитета у Београду.

Као разлог за шетњу до зграде Ректората организатори навели нерешена питања, како су рекли, лажних диплома и плагираних доктората и напомињу да тиме желе да подсете цео Универзитет у Београду да би требало да одржава углед академске заједнице, како у свету, тако и код нас и да подстиче младе да остану да се образују у Србији.

Први протест одржан је 8. децембра, и од онда се упућују захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

На једном од претходних протеста, демонстранти су упутили три захтева. Први је формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова. Други је избор новог састава РЕМ-а на равноправним основама и на предлог посланичких група власти и опозиције.

Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС-а и РТВ-а, а које би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности и које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 21. јул 2019, 06:07) - M [нерегистровани]

Parlament

Tamo ne mogu da dodju do reci.

(субота, 20. јул 2019, 21:56) - Dragan Savin [нерегистровани]

Nažalost

Demokrata od 1990te, a nažalost, moram se složiti.

(субота, 20. јул 2019, 20:27) - anonymous [нерегистровани]

Dokle vise???

Idite u parlament pa tamo pricajte o politici,a ne na ulici...to sto vi cinite je bruka i sramota za Srbiju,dosadni ste!!!