Дрецун за РТС: Харадинај може бити оптужен по два основа

Рамуш Харадинај би следеће седмице требало да се појави на саслушању пред Специјалним судом у Хагу као осумњичени. Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је за РТС да су се од завршетка суђења у Хашком трибуналу појавили неки нови елементи и Србија је Тужилаштву Специјалног суда уступила нову документацију да би указали на могућност подизања оптужнице на основу нових доказа. Имате нови елемент убиство Албанаца од стране Рамуша Харадинаја и његових терориста, истакао је Дрецун.

Гостујући у Дневнику РТС-а, председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун је рекао да очекује да Рамуш Харадинај буде оптужен по два основа, ако буде подигнута оптужница јер је за сада у статусу осумњиченог.

"Прво од завршетка суђења у Хашком трибуналу појавили су се нови елементи. Радна група коју је формирао Одбор за КиМ Народне скупштине, којом председавам, за прикупљање чињеница и доказа у расветљавању злочина над српским народом и осталим националним заједницама на КиМ је дошла у посед докумантације коју смо уступили Специјализованом тужилаштву својевремено да бисмо им указали на могућност подизања оптужнице по новим елементима", рекао је Дрецун.

Навео је неколико примера, како каже, да би се видело колико се у међувремену много тога издешавало и испливало на површину због чега би Харадинај могао да буде осуђен.

"Утврдили смо да је у оперативној зони Дукађин терористичка ОВК тада била подељена на шест, односно седам оперативних зона. Зоном Дукађин, део Метохије, је командовао Рамуш Харадинај, а 131. бригадом у тој зони Даут Харадинај. У тој зони је било највише злочина. Утврдили смо преко 980 догађаја, мучења, убиства, силовања, киднаповања", рекао је Дрецун.

Како каже, за разлику од зоне Дреница, којом је руководио Тачи било је 650 догађаја, линковали су 2.123 документа, изјаве сведока, кривичне пријаве, обдукциона документа.

Интересантно је да се у тој зони још води као нестало 101 лице, а Специјализовано тужилаштво инсистира на илегалним притворима који су били у свим оперативним зонама, истакао је председник Одбора за КиМ.

"Идентификовали смо највише илегалних притвора у зони Дукађин где је био Рамуш Харадинај – 23 и имамо 127 изјава оштећених сведока. У Дреници је било девет затвора и 86 изјава", рекао је Дрецун.

Према његовим речима, Специјално тужилаштво је највише било заинтересовано за затворе.

Поменуо је затворе које су формирали припадници ОВК, у селу Јуник, у општини Дечани, а да су директно одговорни за формирање затвора и за мучења, убиства – Рамуш Харадинај, Даут Харадинај, Идриз Баљај.

"Имате причу о затворима, јер је ту најлакше доказива повезаност између почињених злочина и оних који су их починили", каже Дрецун.

Нови елемент убиство Албанаца  

"Имате нови елемент убиство Албанаца од стране Рамуша Харадинаја и његових тероиста", каже Дрецун.

Показао је јединствена оригинална декомента из Штаба команде оперативне зоне Дукађин – то је извештај о људима који су убијени и због чега су убијени, а реч је о Албанцима.

"Пореко 30 Албанаца, чак је и руком писан списак од неког из Штаба. Ко су униформисани Албанци, они су били припадници полиције Републике Србије које су они третирали као колаборационисте и због тога су их ликвидирали. Ево одговора на питање где су многи нестали Албанци – питаје Рамуша Харадинаја ви, Албанци на КиМ, овде се воде тројица као нестали", рекао је Дрецун.

Поменуо је случај "бункер" који је каже интересантан. Показао је документацију тог случаја у Ђаковици, где је зона Рамуша Харадинаја. Каже да је ту масовна гробница где је откривено најмање десет тела.

Подсетио је да је италијански Кфор дошао 1999. године, направили су увиђај, фотографисали су, дошао је форензички тим из Шведске.

Тамо је била и породица са малолетном децом, каже Дрецун и додаје да ништа није предузето, све је заташкано.

"Међународно присуство комплетну документацију ставља у фиоку и ништа се не дешава", истакао је Дрецун.

Када је реч о сведоцима, Дрецун каже да је лекција из недостака сведока и убиства сведока или самоубистава током суђења Харадинају научена.

Према његовим речима, Специјализовано тужилаштво је саслушало више стотина сведока у припремној фази и даље то раде.

Механизам њихове заштите је значајно бољи упркос томе што Албанци покушавају да сазнају ко су могући сведоци, али се генерално међународна клима променила, каже Дрецун.

"Сада већ постоји поприлично велика воља да су Албанци починили преко ОВК ужасан злочин и да морају да се суоче са одговорношћу, да буду процесуирани они који су одговорни за тај злочин", каже Дрецун.

Специјализовано тужилаштво има фокус на Дреничкој групи 

Дрецун наводи да очекује да ће се на листи осумњичених такође наћи особе попут Хашима Тачија, Кадри Весељија, а Шукри Буја је позван да да изјаву. Он је један од највећих злочинаца на КиМ, каже Дрецун.

"Имамо подебели досије за њега и видимо да га Специјализовано тужилаштво третира веома интензивно. Оно што је интерерсантно да је Специјализовано тужилаштво има фокус на Дреничкој групи, којом руководи Тачи. То је терористичко-криминална групација коју је идентификовао Дик Марти. Он није само говорио о Дреничкој групи, већ и о другим клановима, попут Храднајевог", објаснио је Дрецун.

Сада се ради по зонама одговорности, једно је што су утврђени нови догађаји у којима је учествовао директно Рамуш Харадинај, а друго је командна одоговорност, указује Дрецун.

Специјализовано тужилаштво инсистира и ради на утврђивању командне одговорности.

"Ми смо као радна група одмах одрадили да им се предочи документација о организационој структури ОВК, јер када некоме хоћете да судите по командној одговорности, морате да докажете где је био у тој хијерархијском ланцу командовања, ми смо им то доказали на основу оригиналне документације коју су наши припадници снага безбедности запленили током разбијања терористичких штабова и упоришта 1998. и 1999. и по том основу ни Тачи ни Харадинај не могу да избегну одговорност", каже Дрецун.

"Очекујем да се нађу на листи осумњичених, а онда видећемо да ли ће бити довољно доказа, зависиће од процене Специјализованог тужилаштва да ли ће бити подигнуте оптужнице", наглашава Дрецун.

Ако Харадинај буде трећи пут ослобођен биће изгубљена последња прилика да се скоро највећи ратни злочинац на КиМ суочи са правдом и да почне да сноси одговорност за недела, сматра Дрецун.

"Уверен сам да ће Специјализовано тужилаштво свој посао одрадити до краја", каже Дрецун и додаје да је ово добра порука која се шаље тиме што је Харадинај позван као осумњичени – да нема недодирљивих и да више Албанци из терористичке ОВК нису добри момци.

Албанци ће добро разумети поруку да нема недодирљивих, посебно Тачи, каже Дрецун и додаје да ће разумети добро став Вашингтона, а "видимо и Париза да је неопходно постићи компромис и снажан став Вашингтона, Брисела и Берлина да таксе морају да се укину".

"У комбинацији те две ствари можемо очекивати да се створе услови за наставак разговора", закључио је Дрецун.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво