Поруке Београду из Париза – има ли сентимената за прошла времена

У посету Србији данас стиже француски председник Емануел Макрон. Шта ће његова дводневна посета значити за нашу земљу и регион?

Два пута одлагана, посета француског председника Емануела Макрона Србији, од великог европског је и регионалног значаја. У време најаве прве посете прошле године, затим почетком ове, председник Макрон се суочио са демонстрацијама "жутих прслука", а дијалог о повећању плата и већем учешћу у јавном животу почео је у јуну.

У септембру ће француска влада представити предлог решења. Посета следи после прославе француског државног празника 14. јула, који по тековинама у области људских права има планетарни значај.

Србија госта дочекује у атмосфери успоравања на евроинтеграционом путу и примене Бриселског споразума уз блокаду дијалога због царинске политике Приштине. Зато би долазак угледног госта могао позитивно да утиче на земљу и регион, упркос ставу управо председника Макрона, да проширења Уније неће бити док се не реше унутаринституционали проблеми.

Да је Француска традиционално пријатељ Србије, добро је познато у Европи, због чега је ова земља чак и у тешким деведесетим имала улогу да Србији пренесе и неповољне и добре вести из Европе.

Пре 18 година Београд је посетио председник Жак Ширак како би подржао европски пут тада Савезе Републике Југославије, али и целог Западног Балкана, а академску ноту свом боравку додао је предавањем на Филолошком факултету. Он је један од старије генерације Француза који су одржавали француско-српско пријатељство.

Важно је да Макрон дође, остало следи 

Нова генерација коју представља председник Макрон заговара вредности неолиберализма, без сентименталности за некадашња времена.

Ипак, потписаће око 20 различитих споразума (о економској, политичкој сарадњи и европском путу Србије, али и Косову) са Србијом, а свечано ће означити почетак модернизације аеродрома "Никола Тесла" који је прошле године преузела француска грађевинска фирма "Венси".

За Србију је важна научно-образовна подршка која се манифестује кроз 500 стипендија које француска влада годишње обезбеђује за српске ђаке и кроз учење француског језика не само у престоници већ и градовима широм Србије.

Ако бисмо унапред сумирали посету француског председник Макрона, могли бисмо да кажемo – важно је да дође, остало следи, по дипломатском протоколу и стандардима међународне сарадње.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво