Посланици различито о Сребреници

Скупштина Србије наставила је свој рад који је, као и сваког четвртка, почео постављањем посланичких питања. Највише се говорило о злочину у Сребреници.

Шеф посланичке групе Српске радикалне странке  Војислав Шешељ питао је премијерку Ану Брнабић и министра спољних послова Ивицу Дачића зашто нису реаговали на изјаву комесара Јоханеса Хана да у Европској унији нема места за оне који "негирају геноцид у Сребреници". 

Шешељ је поновио свој став да у Сребреници није било геноцида и додао да је крајње време да се власт захвали и каже да неће у ЕУ. 

Он је казао да власт треба да прикупи све аргументе којима би обавестила светску јавност да је реч о великој подвали у којој је учествовао Међународни суд правде, наводећи да се геноцид не може утврдити док се конкретној особи не докаже да је имала геноцидну намеру. 

"Имате конкретне податке у књизи Миливоја Иванишевића о Сребреници да су муслимански судови у Федерацији доносили решења којима се удовицама мења датум и место смрти супруга да би, како се каже у решењу, могле да добију одштету од холандске владе. Скоро 1.000 људи који се воде као нестали су, касније, 1996.године гласали, а после сахрањивани у меморијалном центру у Поточарима", рекао је Шешељ.

Радикали носе беџеве  

Посланици СРС, данас, иначе носе беџеве на којима пише да у Сребеници није било геноцида. 

С друге стране, посланик Странке модерне Србије Владимир Ђурић подсетио је надлежно тужилаштво да је Кривичним закоником Србије прописано да ће казном затвора до пет година казнити онај ко јавно одобрава, негира постојање или значајно умањује тежину геноцида и уколико су та дела утврђена правоснажном пресудом.

Ђурић је навео да је Међународни суд правде у Хагу пресудио да се у Сребреници десио геноцид и осудио 15 особа. 

"Свеокупно Хашки суд, судови у БиХ, Хрватској и Србији до сада су осудили 47 особа на укупно 704 године затвора за геноцид, злочин против човечности и друге злочине почињене у Сребреници јула 1995. године, а Европски парламент је у резолуцији прошле године изнео став да жали због континуираног порицања геноцида од неких српских власти", рекао је Ђурић. 

Посланик СМС је од тужиоца за ратне злочине затражио статистику предмета у вези са Сребреницом, а Министарство за европске интеграције и председницу Владе Србије Ану Брнабић питао како ће реаговати на одредбу резолуције ЕП.

На његово излагање одговорио је посланик Народне сељачке странке Маријан Ристичевић рекавши да је Ђурић злонамерно прочитао одредбе закона које се односе на негирање геноцида.

"Забрањено је негирати геноцид, али само онај који је утврђен сталним Међународним судом правде, а не Хашким трибуналом. Још једном је грубо обмануо народне посланике и овде некима припретио казном затвора", рекао је Ристичевић.

Ристичевић је питао и да ли су српске жртве проглашене ван закона, као и да ли је неко од бошњачких лидера дошао у Братунац да се поклони и ода почаст српским жртвама због којих су се, каже десиле "њихове" жртве. 

Наводећи да је тадашњи премијер Александар Вучић ишао у Сребреницу и да је јавност могла да види како је прошао, Ристичевић је констатовао да Изетбеговић, и старији и млађи, нису дошли у Братунац. 

"Зато је срамота оно што је Ђурић, народни посланик урадио", рекао је Ристичевић и упитао председавајућег шта ће предузети због Ђурићевог наступа, подсетивши да постоји Декларација Народне скупштине о великом злочину у Сребреници. 

"Хајка против Стефановића" 

Посланик Српске напредне странке Александар Марковић питао је министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића да ли ће истрагом коју је најавио, а због које је, како каже, против њега покренута хајка, бити обухваћен и период када је Драган Ђилас био градоначелник Београда. 

"Више пута смо овде у Народној Скупштини говорили о њима, износили и конкретне податке, наводили и конкретне износе. Постоји основана сумња да је резултат разлике од 74.000 до 25 милиона евра управо производ афера", рекао је Марковић.

Он је додао да се последњих дана води хајка против Стефановића од стране Драгана Ђиласа, Бошка Обрадовића и осталих из Савеза за Србију, као и неких медија попут ТВ Н1, листа Данас, наводећи да је та кампања почела дан након најављене опсежне истраге против Ђиласа.

Како каже, "грех" Небојше Стефановића је тај што је поставио питање како је Ђилас са 74.000 евра, колико је тврдио да је зарадио у Чешкој, дошао до најмање 25 милиона евра.

Оценио је да је реч о скретању пажње са најављене истраге а све због страха шта ће та истрага показати.

Посланици Скупштине Србије требало је да започну расправу о извештају Заштитника грађана за 2018. годину, одмах по завршетку посланичких питања, међутим почетак седнице је одложен због кашњења Зорана Пашалића, што је наишло на оштру реакцију председнице парламента Маје Гојковић која је од њега затражила извињење. 

Посланици су јуче расправљали о извештају о спровођењу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и Закону о заштити података о личности за 2018.годину, а већи део расправе био је посвећен раду бившег Повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића.

Владајућа већина је закључила да се при крају мандата Шабић претворио у "класичног политичара", као и да је био у "служби разних невладиних организација, такозваних слободних новинара" који су тражили безбедносно осетљиве податке.

На дневном реду је и извештај о раду Агенције за борбу против корупције за 2018.године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво