Заменица повереника: Закон о заштити података сада неприменљив

Заменица повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Станојла Мандић оценила је да се нови Закон о заштити података о личности мора дорадити пре почека његове примене 21. августа, јер је, према њеној оцени, сада неприменљив.

Станојла Мандић је у Скупштини Србије, током расправе о извештају о раду повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности за 2018. годину са предлогом закључка Одбора за правосуђа, констатовала да се у том закључку не налазе две важне препоруке повереника.

Навела је да у предлогу закључка нема препорука које се односе на област заштите података о личности, што је јако важно, имајући у виду да 21. августа почиње примена новог Закона о заштити података о личности.

"Закон јесте следио европску праксу, али поједини институти нису прилагођени нашем правном поретку. Да је промена потребна потврђује и студија Европске комисије коју смо пре неколико дана добили од Министарства за европске интеграције у којој је рађена анализа усаглашености закона са општом Уредбом о заштити података и закључак студије је да закон треба дорадити", рекла је Мандићева.

Истакла је да у закључку одбора нема ни дела који се тиче капацитета тог органа, указујући да је управо Законом о заштити података повереник добио нове послове и надлежности.

"У самом закону је стајало да се капацитети морају значајно унапредити да би се могло одговорити на нове послове. Ни те препоруке нема у овом закључку одбора и то није добро", рекла је Мандићева и додала да је повереник ове године добио исти буџет као прошле године и да то говори да нема простора за повећањем капацитета.

Мандићева је закључила да се препоруке које се нису нашле у закључцима одбора не тичу само повереника, већ и права грађана и привреде.

Расправа радикала и напредњака 

Оштру расправу започели су радикали оптужујући власт да о извештају расправља по налогу Европске уније.

"Седнице се заказују на другачији начин али нам остаје жал да сте то урадили јер вас је натерао Сем Фабрици", поручила је Верица Радета из СРС-а.

Србији нико не може да наређује, узвраћају напредњаци. О извештају расправљају да би, како кажу, показали да се Родољуб Шабић од повереника претворио у Ђиласовог говорника и испоставу страних служби.

"Ви сте били експозитура разних ЦИНС-ова, КРИК-ова, Наташе Кандић, који су тражили од надјлежних органа безбедносно осетљиве податке. Замислите, Родољуба Шабића не занима ко је хтео да убије његовог председника. Нас из СНС-а и већину грађана занима ко је хтео да убије Александра Вучића када је 2015. године био у Поточарима", упитао је Александар Мартиновић.

Повереник поступа само по захтевима грађана, одговарају из његове службе. У дневни ред седнице није уврштен предлог Одбора да се за новог повереника изабере Милан Мариновић, в. д. председник прекршајног суда у Београду и кандидат Српске напредне странке.

"Вероватно ћемо ускоро изабрати новог заштитника и хоћу да вас подстакнем да се посветите надлежностима које имате у закону, да се окренете обичним грађанима који имају свакодневне проблеме важне за њихов живот, а да се манете као регулаторна инстититуција политике", рекла је председница Скупштине Маја Гојковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара