Састанци Брнабићеве на маргинама самита у Познању

Председница Владе Ана Брнабић састала се на маргинама самита у Познању са, између осталих, британском премијерком Терезом Меј, немачком канцеларком Ангелом Меркел, са француским премијером Едуардом Филипом, као и са македонским премијером Зораном Заевим.

Ана Брнабић је на маргинама Самита ЕУ–Западни Балкан имала више билатералних сусрета.

Учешће на самиту почела је састанком са европском комесарком за транспорт Виолетом Булц са којом је прецизирала отварање Транспортне заједнице са седиштем у Београду 13. септембра 2019. године.

Премијерка се састала и са Терезом Меј, са којом је разговарала о таксама које је Приштина увела на производе из централне Србије.

Такође, разговарале су и о односима Србије и Велике Британије. Брнабићева је навела да јој је Мејова пренела да је све већи број британских инвеститора заинтересован за улагање у Србију због чега је данас, каже, било речи и о трговинском споразуму између две земље.

"Једношалтерски систем са Северном Македонијом"

Председника Владе Србије се састала са колегом из Северне Македоније, Зораном Заевим, а новинарима је рекла да је са њим разговарала о једношалтерском систему, наводећи да је реч о иницијативи која је покренута током Берлинског процеса.

Нада се да ће до краја јула Србија и Северна Македонија ратификовати споразум о међусобном признавању ауторизованих економских оператера и да ће бити упостављен "једношалтерски систем" на граничним прелазима (Табановце и Прешево).

"То значи да ће се мање чекати на границама", напоменула је Брнабићева.

Објаснила је да у овом тренутку једино Северна Македонија и Србија у оквиру Цефте имају сертификоване економске оператере.

Наводећи да је споразум Цефта блокиран од стране Приштине, Брнабићева је рекла да се проналазе "бочни начини" за сарадњу и да се сада више ради на билатералном нивоу са другим земаља док, како каже, Цефта не профункционише.

На магинама самита, Брнабићева је разговарала и са немачком канцеларком Ангелом Меркел, која је похвалила Србију на састанку шефова влада у региону.

Такође, разговарала је и са француским премијером Едуардом Филипом.

број коментара 0 Пошаљи коментар