Шарчевић сат и по био задржан на Јарињу

Министар просвете у Влади Србије Младен Шарчевић задржан је сат и по времена током преласка административног пункта код Јариња, приликом уласка на Kосово и Метохију, где је обишао Приштински универзитет измештен у Kосовску Митровицу.

Према речима министра Младена Шарчевића, иако су уредно најавили делегацију и добили обавештење да је све у реду на Јарињу су задржани сат и по времена.

"Данас за мало да не дођемо. Посебно ми је чудно што смо ми у Београду пре месец и по дана имали самит министара регије, где су били министри такозване или како год владе Kосова, и били врло уважени", рекао је Шарчевић на почетку разговора са члановима Ректорског колегијума у проширеном саставу.

Министар је рекао да је битно да Приштински универзитет са седиштем у Kосовској Митровици има нормалан развој.

"Ми у било ком односу и притисцима из Брисела не посустајемо у причи признавања било којих диплома док се год и наш универзитет сматра непризнатим са аспекта људи који живе јужно од моста", навео је Шарчевић.

Подсетио је да је Београдски универзитет оснивач многих факултета у региону, почев од Љубљане до Подгорице, Приштине, Сарајева, и да нико не може да му замери када каже да неко ко је матица високог образовања на Балкану буде у дисконтинуитету свог постојања.

"Политика може свашта, да каже да је сада и фебруар, али фундаменталне ствари не могу да се ни дирају, ни мењају, и то је оно што је културно и образовно наслеђе овог подручја, ко год живео на њему", навео је Шарчевић.

Приметио је да је квалитет наставе прилично бољи него раније, додајући да је први круг уписа протекао доста оптимистички, а да ће се у другом кругу остварити замишљене квоте уписа.

"Договорили смо се о отвореном упису, што значи да ће сви студенти који живе на Kосову и Метохији имати право да студирају на буџету", појаснио је министар.

Шарчевић је најавио да се у Скупштини Србије заврашава усвајање амандмана на Закон о науци и истраживањима, са много бољим позицијама, јер се ради о двоструком моделу финансирања науке кроз фонд и пројектно и институционално.

"Сви истраживачи који су и на институтима и на факултетима добијају сигурну и сталну плату, а могу да конкуришу и на пројектима. Већ смо 21. јуна објавили први позив за младе истраживаче, а већ у јесен иде позив за велики истраживачки циклус", рекао је Шарчевић.

Истакао је да је за њега важно да се Универзитет са седиштем у Kосовској Митровици не одваја ничим од било ког другог у Републици Србији и тако га заједнички и посматра.

Објаснио је да су креативно решили нека питања снабдевања када је у питању студентски центар и да то може да смањи тензију када су у питању студенти и њихов боравак, и да су на време направљени одређени уговори о донирању средстава који не подлежу таксама.

Ректор Приштинског универзитета Здравко Витошевић рекао је да су са министром имали радни састанак на којем су се договорили о перспективама развоја високог система школства и образовања на Kосову и Метохији.

Министра су известили о првом уписном рику на свих десет факултета Универзитета у Митровици и о припремама за следећи уписни рок.

"Задовољни смо и министра смо обавестили о плановима за подстицај добијања научноистраживачких пројеката младих кадрова, запошљавању младих кадрова, могућностима добијања стамбених јединица за младе кадрове, као и оно што се највише тиче студената, то је квалитет образовања на свим акредитованим студентским програмима на нашем универзитету", објаснио је Витошевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво