На северу КиМ нема млека, а нестаће и хлеба

У четири општине на северу Косова и Метохије млека и појединих млечних производа у продавницама нема већ неколико дана, а при крају су и залихе брашна, каже председник Удружења привредника на северу КиМ Радош Петровић. Он напомиње да је ситуација веома напета међу грађанима и да ће многи привредници бити приморани да затворе своје продавнице.

Радош Петровић је за Танјуг рекао да се последња два дана осећа велика нервоза на северу КиМ јер грађани не могу да купе основне животне намирнице које не стижу из централне Србије пошто је Приштина пре седам месеци увела таксе.

Упозорио је да су при крају залихе брашна у пекарама и да ће, ако се нешто хитно не предузме, све продавнице за два-три дана остати без хлеба.

"Неколико велепродаја је затворило своје радње, јер више немају робе. Добављачи су обавестили болницу и Студентски центар у Косовској Митровици, обданишта и све остале које снабдевају да више нису у могућности да им у пуном капацитету добављају робу", навео је Петровић.

Додао је да су власници најавили да ће затварати радње, јер остају без робе и не желе да ризикују своје животе.

"Последњих месец дана на привреднике на северу КиМ је пуцано, хапшени су, одузимана им је роба... Пореска инспекција улази у маркете, пише новчане и кривичне пријаве, људи су уплашени и све чешће одустају од рада", рекао је Петровић.

Каже да ће се народ сналазити, али да ће бити све већих проблема који би, упозорио је Петровић, могли да доведу до исељавања Срба са севера КиМ.

"Замислите да не можете да купите деци млеко и хлеб, а свако гледа да деци обезбеди што бољу будућност", навео је Петровић.

Како каже, застрашивањем привредника Приштина удара на цео српски народ на КиМ.

"Циљ Приштине је да овде направи ненормалне услове за живот како би Срби напуштали север покрајине, а они што лакше освојили овај простор", тврди Петровић.

Упитан каква је ситуација са лековима, Петровић је рекао да су апотеке биле прве на удару, да су поједине затворене, док је у некима остало мањих залиха лекова.

"Власници се сналазе и покушавају да допреме лекове, али то су мале количине јер на административним прелазима отварају гепеке, детаљно прегледају аутомобиле и не дозвољавају да се из централне Србије унесу и најмања количина било чега", навео је Петровић.

Косовски премијер Рамуш Харадинај оценио је да најава хуманитарне кризе на северу Косова и Метохије представља "импровизацију" и додао да су у косовској влади "свесни таквог плана и неће дозволити да се он оствари".

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 25. јун 2019, 18:10) - anonymous [нерегистровани]

Zločinci

Nema spasa za Srbe na Kosovu dok neko ne stane na rep zločincima. Sve ostalo su prazne priče koje vode u propast.

(уторак, 25. јун 2019, 17:57) - Nenad Ranisavljevic Paris [нерегистровани]

Humanitarna katastrofa

Strasno je tesko citati ovakve vesti , nestasica hrane na severu Kosova i Metohije . Zasto je to tako , kako ce nasi ljudi koji tamo zive preziveti ovo strsno tesko vreme ,leto je na pragu visoke temperature a i promenljivo vreme nestabilno cestim padavinama ne ide na ruku nasim ljudima ,ima tu dosta i bolesnih kako ce stici do lekara u centralnu Srbiju kada uvek imaju probleme na tzv.administrativnim prelazima zbog dokumentacije . Pomoc im je preko potrebna a stize poprilicno sporo a ponekad bogami i kasno pa i prekasno , kako taj problem jednom resiti na opste zadovoljstvo svih gradjana srpske nacionalnosti koji tamo zive na severu Kosova i Metohije ?