Гојковић у Каиру са председником парламента Египта

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић састала се у Каиру са председником парламента Арапске Републике Египат Али Абдел Алом, на чији позив борави у званичној посети Египту. Гојковићева и Ал потписали су Меморандум о разумевању два парламента и нагласили да се на тај начин сарадња подиже на виши институционални ниво и ствара основ за даље унапређење.

Маја Гојковић и Али Абдел Ал истакли су да су два парламента спремна да заједно испишу нову страницу историје односа Србије и Египта и учврсте парламентарне и укупне везе две државе.

Потписивањем Меморандумa о разумевању два парламента унапређење сарадње оствариће се како на нивоу одбора, тако и на нивоу посланичких група пријатељства и сталних делегација у међународним парламентарним организацијама, наводи се у саопштењу Скупштине.

Председница Скупштине истакла је да се део разговора са председником египатског парламента односио и на питање   сарадње у области борбе против тероризма.

"Сложили смо се да је то једно глобално питање и да можемо да размењујемо наша искуства из законодавне области, али и да подстакнемо наше две владе да размењују и своја искуства и информације које имамо како бисмо се заједничким снагама супротставили једној глобалној појави и опасном проблему који оптерећује читав свет", рекла је председница Скупштине.

Значај посете је још већи будући да је то прва посета наше земље на највишем парламентарном нивоу након скоро 40 година, као и да су две земље посвећене даљем јачању сарадње, управо полазећи од традиционално добрих односа заснованих на пријатељству два народа, поручила је Гојковићева.

Председници српског и египатског парламента подсетили су да је прошле године обележено 110 година дипломатских односа и указали на заједничку историју и сарадњу која датира из периода бивше Југославије и заједничких активности у Покрету несврстаних земаља, који су дали снажан печат билатералним односима.

Ал је истакао да две земље имају много заједничких интереса, као и изазова, те да раде на економском развоју и да као две пријатељске земље морају заједно да раде у интересу грађана.

Две земље остварују сарадњу у свим областима – политици, економији, као и у области образовања и културе, рекао је председник египатског парламента и указао на значај одржавања састанка Мешовитог комитета.

Египат отворен за улагања из Србије

Гојковићева је истакла да је Србија посвећена јачању односа са традиционалним пријатељима, посебно са земљама Африке, као и да пријатељство са Египтом сматра важним, а да је потврда искрене жеље за јачањем те сарадње и одлука да се 25. мај – Дан Африке, званично обележава као Дан пријатељства са народима Африке.

Председница Скупштине Србије захвалила се председнику Парламента Арапске Републике Египат што Египат на међународном плану не гласа противно интересима Србије и указала да је Египат држава позната по приниципијелним ставовима и поштовању одлука и резолуција УН.

Гојковић је упознала Ала са ситуацијом на Косову и Метохији и подсетила да се у овом моменту не води дијалог између Београда и Приштине, те да Приштина предузима радикалне мере преме грађанима српске националности.Наши добри односи са Србијом се неже мењати. Увек ћемо бранити и подржавати интересе Србије у међународним форумима

Србија је спремна за наставак дијалога, али је неопходно да се укину таксе од 100 одсто које су уведене на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине, истакла је председница Скупштине. 

Каиро указује да је одлука о признању независности Косова, нажалост донета за време владавине Муслиманске браће.

"Наши добри односи са Србијом се неће мењати. Увек ћемо бранити и подржавати интересе Србије у међународним форумима", истиче Ал.

Гојковићева и Ал су сагласни по питању важности успостављања чвршћих економских веза Србије и Египта, а председник египататског парламента истакао је да његова држава пролази кроз период економских реформи, обнове и изградње инфраструктуре, као и да је Египат отворен за улагања из Србије и за долазак што већег броја српских туриста.

Отварање директне авио-линије између Београда и Каира добра је прилика за унапређење економских односа и долазак већег броја туриста, посебно имајући у виду да је Египат једна од омиљених туристичких дестинација грађана Србије, нагласила је Гојковићева.

Гојковићева и Ал су разговарали и о савременим изазовима на Блиском истоку и европском континенту, а председник парламента Египта је нагласио да се његова земља залаже да се сви проблеми морају решавати мирним путем.

Председница Скупштине Србије је позвала председника Ала да учествује на 141. заседању Интерпарламентарне уније у Београду од 13. до 17 октобра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво