Клинтон и Олбрајтова у Приштини

Бивши амерички председник Бил Клинтон и државна секретарка из његове администрације Мадлен Олбрајт стигли су у Приштину, где ће сутра присуствовати обележавању 20. годишњице уласка трупа НАТО-а на Косово.

Била Клинтона су на аеродрому у Приштини дочекали потпредседник косовске владе Беџет Пацоли и бивша косовска председница Атифете Јахјага.

Непосредно по доласку Kлинтон се састао са председником привремених приштинских институција Хашимом Тачијем, који му је уручио орден "Слобода", пренео је приштински Зери.

"Данас нако 20 година Kосово је независно. Ми смо били заједно, а подршка САД је била кључна. Ви сте наш херој и захваљујем вам се у име свих грађана Косова. Додељујем вам одликовање Орден слободе. То је највеће признање које се одразило на мир у читавом региону", истакао је Тачи.

Биви амерички председник је поручио да ће САД наставити да подржавају Kосово, додајући да је био срећан када је после њега, председник Џорџ Буш млађи "обавио бриљантан посао, признајући Kосово само дан након проглашења независности".

"У веома компликованој политичкој ситуацији у САД, ви сте једна од ствари око које се слажу сви Американци и желим да опстанете. Мислим да ће наша земља наставити да се залаже око Kосова", рекао је Kлинтон.

Његова препорука је да "без обзира колико земља била велика, потребно је радити за мир са својим суседима, унутар и изван граница".

На питање која му је порука за народ на Kосову и дијалог са Београдом, Kлинтон је одговорио да жели све што је могуће.

"Мислим да Kосово заслужује да буде део ЕУ, НАТО и било које организације, као независна држава", навео је Kлинтон.

Тачи је са своје стране захвалио Kлинтону због, како је рекао, "хуманитарне одлуке да бомбардује Србију и стварања могућности Албанцима да се врате".

Kлинтон је испред зграде скупштине Kосова дочекан уз највеће почасти, црвени тепих и гарду Безбедносних снага Kосова.

Kлинтон се поподне састао и са Рамушом Харадинајем, а сутра ће у Приштини, са бившом америчком државном секретарком Медлин Олбрајт присуствовати 20-годишњици уласка НАТО трупа на Kосово.

Олбрајтова је у Приштину допутовала поподне, а на аеродрому ју је дочекала бивша косовска председница Атифете Јахјага.

Клинтон је 1999. године био амерички председник и био је један од одлучујућих актера за НАТО бомбардовање тадашње СР Југославије, поводом кризе на Косову и Метохији, док је Мадлен Олбрајт била државна секретарка из његове администрације.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво