Вучић: Смисао упада на север Косова да се застраше Срби

Председник Србије Александар Вучић обавестио је посланике у Скупштини Србије о најновијим дешавањима на Косову и Метохији. Реч је о акцији застрашивања Срба на северу Косова, о чему је обавестио представнике бриселске администрације, који су му одговорили да је реч о полицијској акцији против организованог криминала и корупције.

Председник Александар Вучић рекао је да су у јутрошњој акцији специјалних јединица косовске полиције до сада ухапшене 23 особе, углавном српске али и бошњачке националности, и то у српским општинама на северу Косова. Председник је предочио и одлуке донете на седници Савета за националну безбедност, која је одржана јутрос.

Вучић је рекао да је акција ФИТ-а и ЊСО-а (бивша јединица РОСУ) почела у 5.55 упадом на територију на северу Косова са 73 оклопна возила и још 50 возила стационираних у јужној Митровици, док се још 15 возила налази у Србици.

"Ухапшена су 23 лица српске и бошњачке националности у Косовској Митровици, Леопосавићу и Зубином Потоку. Реч је највише о припадницима косовске полиције управо онако како смо имали сазнања и о чему смо обавестили представнике ЕУ још 17. маја", рекао је Вучић у наставку скупштинске седнице посвећене КиМ.

Према његовим речима, најтежа ситуација је у Зубином Потоку, где се ненаоружани Срби боре на барикадама да спрече улазак албанских снага. 

"У овом тренутку је у току премлаћивање Срба код Техничке школе у Зубином Потоку, а када упадну у кућу, уколико не нађу онога кога траже, све ломе. Користе бојеву муницију пуцајући изнад глава Срба на барикадама који имају само каменице", известио је председник Србије.

Вучић је рекао да је више пута упозоравао представнике ЕУ и упознао их са ситуацијом.

"Рекли смо да све што смо се договорили у Бриселу је да нема уласка на север Косова оних који носе дуге цеви, а они нам кажу да је реч о полицијској акцији. Цео смисао је да се заплаши наш народ у Косовској Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку. Наши људи су навикли на лавовску борбу, али сам у разговору са њима осетио дозу узнемирености", рекао је Вучић.

Постоји информација која није потврђена, да је претучен и приведен руски држављанин Михаил Красношченко, радник Унмика.

Покушаји криминализације Срба

Председник Вучић је указао да на Косову и Метохији трају покушаји криминализације Срба, а све се чини да би се српском народу утерао страх у кости и да би се онемогућила одбрана севера Космета.

Председник је навео да већ годину и по дана највишим могућим интензитетом трају најжешћи напади на српски народ, нарочито на северу и да је у току покушај пуне криминализације српског народа.

Вучић је додао и да је годину и по дана од оптужби да држава, или он лично, или неко од српских лидера, стоји иза убиства Оливера Ивановића, јер је било страховито важно да се крене против Срба на северу.

"Једини докази биле су изјаве српских политичара који виде КиМ на разгледници једном у три године, а лажно се представљају да су са КиМ", рекао је Вучић.

Са друге стране су покушаји криминализације Срба, јер је, како је појаснио, најмања стопа криминала управо на северу Космета.

"Командант Кфора је вратио снаге које су кренуле да интервенишу уз образложење да је реч о полицијској акцији и да не треба да се мешају", рекао је Вучић.

Вучић је уверен да ће бити ухапшено и пет Албанаца, да би се доказало да је реч о борби против организованог криминала.

Војска ће заштитити народ ако га нападну

Уколико дође до нарушавања уставног поретка и напада на Србе на северу Косова и Метохије, заштитићемо наш народ, поручио је у Скупштини Србије председник Србије.

Вучић је рекао да је јутрос у 6.29 као врховни командант наредио пуну борбену и бојеву готовост српских армијских јединица.

"Уколико дође до било каквог угрожавања поретка и живота људи на северу КиМ, наша војска ће заштитити наш народ", нагласио је Вучић.

Председник је истакао и да су све полицијске јединице посебне и специјалне намене у приправности и истакао да Србија ништа ни од кога неће да крије.

Свесни смо, истакао је, тешких и ужасних последица и Београд ће наставити да ради на очувању мира и стабилности.

"Ми да дозволимо нову 'Олују' у било ком делу где живи наш народ – нећемо", рекао је Вучић.

Неће бити границе на Копаонику

Председник Србије указао је и на могућност да Приштина покуша да успостави албанску границу на Копаонику, али да ће Србија то онемогућити, да ће у случају ескалације заштитити свој народ и победити.

Вучић је указао да је председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи у понедељак позвао Албанију на уједињење, а то значи да они желе да упоставе албанску границу према Србији на Копаонику.

"Дакле, граница 'велике Албаније' може и у наредних неколико дана да нам се појави на Копаонику, захваљујући и Србима који су им помагали у томе, а мој одговор њима је – неће бити такве велике границе на Копаонику."

Вучић каже да о томе није говорио јуче у Скупштини, да му злонамерни не би пребацили да тиме сакупља политичке поене.

"Знам да ће сви ови јунаци који су ме оптуживали за идају и који су на фашистички начин покушавали да спрече посланике да раде свој посао овде. Знам да ће одједном постати главни миротворци и говорити како би требало да заштитимо наш народ."

Вучић је нагласио да ћемо се борити да сачувамо мир и стабилност, као и да ћемо бити у потуности спремни да у најкраћем могућем року заштитимо свој народ.

"Разумем потпуно тежину ситуације. Желим да имате поверења у мене као председника Србије да ћемо о свакој врсти наређења које будем издао много пута промистити, али оно што вам гарантујем то је да, ако дође до есклације сукоба и ако дође до даљих напада на српски народ и српски живаљ... све што могу да вам кажем – Србија ће победити", поручио је Вучић у Скупштини Србије.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво