Скупштинска расправа о Косову и Метохији

У Скупштини Србије завршена је посебна седница о Косову и Метохији на којој се расправљало о Извештају о КиМ који је у понедељак представио председник Александар Вучић.

Народни посланик ПУПС-а Хаџи Милорад Стошић поручио је да та партија даје пуну подршку председнику Србије Александру Вућичу у решавању питања Косова и Метохије и истакао да је за ПУПС "тема свих тема" око КиМ очување имовине грађана Србије, државе и Српске православне цркве.

За ту партију, истакао је Стошић, црвена линија у решавању тог комплексног питања је имовина грађана, државе Србије и СПЦ која, како је навео, вреди стотине милијарде евра.

"Ако се у Србији постигне сагласје да је то питање почетак свих даљих преговора око будућности КиМ и да је то црвена линија преко које ниједан политички субјект, било да је власт или опозиција, неће прећи, онда ће и будући статус КиМ бити известан", уверен је Стошић.

Хапшење Срба намерна провокација Албанаца

Шеф посланичке групе Социјалдемократске партије Србије Милорад Мијатовић оценио је да је хапшење Срба на Косову и Метохији намерна провокација Албанаца и врхунац лицемерја.

Навео је да се из Србије шаљу речи мир, стабилност, преговори, компромис, а као одговор од Албанаца добијају провокације и лицемерје.

"Албанци су увек знали шта хоће на КиМ и имали су подршку међународне заједнице. Срби често нису знали шта хоће, али су тачно знали шта неће.

Овог пута ми знамо и шта хоћемо", рекао је Мијатовић и додао да постоји јединство политике државе Србије и Срба на КиМ, те да то веома велики резултат.

Навео је да СДПС сматра да статус кво није у интересу државе Србије.

Српски народ мора да редефинише националну стратегију

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да српски народ мора да редефинише националну стратегију и да одлучи да ли ће је заснивати на линији Београд–Пришитна или Београд–Бањалука.

"На почетку 21. века морамо редефинисати националну стратегију и рећи да ли ћемо је заснивати на линији Београд–Приштина и том нерешеном конфликту, или ћемо форсирати линију Београд–Бањалука. Отворено морамо размишљати о томе и изнети ставове како би сви знали шта од нас да очекују", рекао је Дрецун.

Дрецун је на седници на којој се говорило и о упаду РОСУ на север КиМ представио и "лични оквир за решавање косовског проблема" који, како је рекао, подразумева "полицентрично решење" и искључује могућност признавања независности Косова.

"Мој оквир потврђује да су преговори једини начин за постизање решења које не може бити засновано на новој реалности коју Приштина покушава да уведе, од формирања војске до увођења такси", рекао је Дрецун.

Дрецун је додао да његов предлог подразумва и спречавање уједињења Косова и Албаније, али и отварање пута ка ЕУ интеграцијама.

Дрецун је оценио да је Србија показала снажну и уверљиву поруку Албанцима и целокупној међународној заједници да жели да реши косовски проблем на миран начин, да жели наставак дијалога и историјско помирење, док из Приштине стиже одговор да неће решење, помирење, наставак разговора и да желе да заврше ужасно етничко чишћење.

Након упозорења западних сила – повлачење

У данашњој акцији на северу Косова и Метохије, ЊСО (бивша РОСУ) је ухапсила 28 лица, од тога 19 полицајаца и девет грађана, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Он је рекао да је од тих 19 полицајаца 11 Срба, седам Албанаца и један Бошњак.

Од тога, наводи, 12 је са севера, седам са југа, а свих девет грађана су Срби из Зубиног Потока, обични грађани који су им се супротставили код места Вараге.

Председник Вучић рекао је да се припадиници ЊСО (бивши РОСУ) повлаче са севера Косова након упозорења западних сила да су у Зубином Потоку прекорачили дозвољену употребу силе.

"Према информацијама које имамо, само још четири возила ЊСО налазе се на северу Косова и они се повлаче. То је добра вест за очување мира и стабилности и за наше грађане на КиМ", рекао је председник у Скупштини Србије око 13.00.

"Што се тиче западних сила, оне нису јавно изашле са ставом, али су њима рекли да је оно што је било у Зубином Потоку било прекорачење дозвољене употребе силе и да је важно да се брзо повуку. Претпостављам да је то кључна ствар због које су се тако брзо повукли", пренео је Вучић.

Председник је напоменуо да је план косовских снага био хапшење 26 лица, а да је њих 19 са севера Косова је приведено у јужни део Косовске Митровице.

Вучић је рекао да су, приликом хапшења, Србе и Бошњаке "везивали као звери", док су Албанци, који су ухапшени, добили позив да се јаве у станицу.

Вучић је у парламенту изјавио да ће Приштина вероватно покушати да представи ухапшеног руског административца Унмика као шверцера који је уплетен у криминал.

Добро што је сазвана седница о КиМ

Самостални посланик Миладин Шеварлић оценио је да је добро што је сазвана седница о Косову и Метохији и додао да би било још боље да је седница на ту тему одржавана сваке године.

"Камо лепе среће да смо сваке године имали по једну седницу на ову тему, јер би било мање непознаница и неразумевања", рекао је Шеварлић.

Шеварлић је похвалио активности Министарства спољних послова на повлаћењу признања независности Косова и спречавању чланства у међународним организацијама.

Где су данас "див-јунаци"

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић упитао је у Скупштини, коментаришући најновије догађаје на Косову, где су сада "див-јунаци" који парадирају Београдом и због чега данас не оду на Газиместан да праве партије.

"Немам ниједан аргумент да могу да арбитрирам шта се тамо сада тачно дешава, али је очигледно да је оваква ситуација неодржива и да су наше илузије последица велике немоћи ове земље и лицемерја и бескрупулозности оних који су данас у политичком животу земље без обзира на то да ли су власт или опозиција", рекао је Јовановић.

Јовановић је казао и да су највећи критичари Вучића они који би требало да му по природи ствари буду алтернатива.

Он је додао и да "нико не зна шта ће сутра бити на Косову", као и да није све позориште Вучића и Тачија, као што поједини говоре.

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак упитао је председника зашто се не иде на промену Устава, како би се тај документ усагласио са фактичким стањем на КиМ.

Додаје да постоји озбиљан неспоразум око преговора који су у ћорсокаку већ дуже, јер се увек креће од исте платформе.

Верољуб Стевановић, са листе ДС, која иначе бојкотује рад парламента, присуствује седници посвећеној Косову и Метохији, а своје присуство је образложио ставом да је питање КиМ национално и државно питање о којем је потребан јединствен став свих.

"Ви на овој теми мени не можете да будете политички противник, нити ја вама. То треба да буде полазна тачка бар једном у животу свих нас – да се око нечег овако важног, можда и најважнијег, договоримо да нисмо политички противници", рекао је Стевановић.

Зато заговара седницу која би била затворена, на којој би се донео став свих, без обзира на то што је лични став сваког мало различит.

На коментаре посланика СРС Немање Шаровића да има велику подршку народа и да не треба да буде опијен тиме, Вучић је одговорио да није опијен ни подршком, ни аплаузима, већ да се понашао одговорно и озбиљно и да резултати то показују.

Вучић је казао да део опозиције који га напада добро зна да се он бори за Србију. Како је рекао, нема никакав скривени план за КиМ и бориће се за компромис и за живот људи.

Председник Србије је рекао да се и даље залаже за европски пут Србије, упркос лицемерју које показују по питању Косова и Метохије.

"Бићемо на европском путу, али не значи да нећу имати довољно храбрости да им говорим о лицемерју, све што раде на КиМ, и како се односе према нама када испунимо све услове. Ми данас, када бисмо ушли у ЕУ, не бисмо били најсиромашнија земља. Једна земља је добила 40 милијарди евра помоћи, а и дан-данас има мање плате и пензије него код нас", објаснио је Вучић.

Он је рекао да је Србија испунила све економске услове, а ЕУ не отвара намерно остала поглавља у жељи да нас држи у поглављу 35.

Нема алтернативе преговорима 

Председник Србије је рекао да неће одустати од борбе за КиМ, али да људи морају да схвате да немамо превелику моћ у сопственим рукама и да су нам позиције различите у односу на претходне периоде.

"Милошевић је имао најбољу позицију, ДОС нешто лошију, али је још могао да се 'игра', а ми смо данас у ужасно тешкој позицији, а при томе нисам дефетиста, већ сам само опрезан", рекао је Вучић, приметивши да је то много бољи приступ у политици него онај по систему "лако ћемо" јер је неодговоран.

У нашим рукама није превелика моћ, али оним што јесте управљамо боље него пре, казао је Вучић.

Боље је 1.000 дана преговарати него један дан ратовати, изјавио је Александар Вучић на питања посланика који је смисао преговора, те запитао да ли уопште имамо алтернативу преговорима.

"Моје питање је – шта је алтернатива ако немамо преговоре, шта радимо онда? Па јел' мислите да је неко желео да се повуче?", поручио је Вучић.

Председник је нагласио да је преговарање суштина посла представника државе, а све како не би дошло до сукоба.

"Многи који су се заклињали у то да је Косово срце Србије допринели су томе да Косово у добром свом делу и дефакто не буде под контролом Србије", навео је Вучић.

Додао је да му нису увек пријатни разговори са представницима ЕУ, али да је за Србију важан европски пут ако хоћемо да имамо јачу економију.

Вучић је, одговарајући на питања посланика Ненада Чанка, истакао да ова акција неће бити "било па прошло".

"Сада се једна велика сила, Русија, укључила у то и то због свог грађанина, али и свих других ствари. Многе ће се тиме опције отварати, и не мали део ствари променити, које могу бити добре за нас, али и могу да отворе бројне опасности по нас", објаснио је Вучић.

Без пристанка Србије Косово никада не може бити међународно призната држава у пуном смислу, рекао је Милан Лапчевић из посланичке групе Двери–ДСС.

"Без обзира на нашу тешку ситуацију, мислим да су још увек најважније карте у рукама Србије и да још увек много тога, ако не и све, зависи од нас", рекао је Лапчевић.

Он сматра да је Србија требало јаче да реагује на формирање војске Косова, наводећи да је та тема била у другом плану у односу на увођење такси. 

На Устав ме позивају они који га нису применили 2008.

Данас ме сви позивате на Устав, чак и они што је требало да га спроведу, 2008. године, када је Косово прогласило независност, рекао је Вучић.

Реагујући на дискусију Вјерице Радете из СРС, констатовао је да ће бити много теже да се разговара са Србијом од данас него што је то било до данас.

"Нисам био дефетиста и нећу да будем. Борићу се за нашу земљу. Немојте да живите у теоријама завере како се неко договорио са неким, па само чека дан када ће то неком да обелодани. Нема ништа од тога", рекао је Вучић.

Радета је казала Вучићу да треба да учини све да сачува мир, али и целовиту Србију, онако како је Уставом дефинисано.

"Ви сте јуче завршили обраћање Пекићевом реченицом, да треба љубити земљу деце своје, а не дедова. Није вам добро поређење. Не могу деца имати земљу ако је не наследе од дедова. Ја ћу завршити са Његошем – свак је рођен да по једном умрије, част и брука живе довијека", рекла је Радета.

Вучић јој је рекао да у последње време слуша само две ствари, да треба да заврши са Косовом и да скине муку са леђа и да је крив ако то не учини, док други говоре, мада не директно, да ће издати КиМ и да ће се тако уписати у историју најгорих. 

Бриселски споразум заштитио српски народ на КиМ

Бриселским споразумом смо спасили оно што се могло спасити и заштитили смо српски народ на КиМ, изјавио је председник Србије Александар Вучић одговарајући у парламенту на критике Бриселског споразума од стране посланика групе Нова Србија – Покрет за спас Србије Ђорђа Вукадиновића.

Вучић је оптужио Вукадиновића да износи неистине са политичком намером која није наивна и да се управо због таквих ствари и погоршавао положај Срба на КиМ.

"Суштина Бриселског споразума је да смо ми спасавали шта се може спасити и спасили српски народ, а да ништа суштински нисмо изгубили. Већ да имамо полицију на северу која треба да заштити Србе, састављену од Срба, коју раније нисмо имали. Тачно је да та полиција ради у оквиру косовског тзв. легалног система, али раније нисмо имали никакаву полицију тада већ су Росу и остали могли да вршљају како хоће", казао је Вучић.

Нагласио је да је то суштинска разлика, пошто се садашња власт по питању КиМ изборила да будемо поштовани од међународне заједнице.

"Да сачувамо углед Србије, да не могу да нас окриве за било шта, а да суштински не изгубимо ништа и да не будемо немоћни онако како смо били апсолутно немоћни у ваше време и у време власти коју сте подржавали", рекао је председник Вукадиновићу.

Са друге стране, бивша власт је довела до тога да је, додао је Вучић, до половине 2012. Влада Србије прихватила и печат са званичном ознаком царине Косова, као и договор о управљању прелазима и јурисдикцију Косова, што је све наследила садашња власт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво