Већи део опозиције бојкотује расправу

Део опозиције углавном окупљен у Савезу за Србију не присуствује Посебној седници парламента на чијем је дневном реду извештај о Косову и Метохији, који представља председник Александар Вучић.

На заједничкој конференцији за новинаре у Скупштини лидери Савеза за Србију саопштили су да неће присуствовати седници, јер одлуку о бојкоту нису ни донели због тема, већ због односа већине над мањином и жеље да се успостави друштво демократије, да се ослободе институције, омогуће фер избори и слободни медији.

Оценили су и да је данашња седница само мамац за опозицију и да у извештају нема кључних одговора на које су чекали седам година.

Председник Нове странке Зоран Живковић изјавио је да из солидарности са остатком опозиције не учествује у данашњој скупштинској расправи о Косову и Метохији, иако сматра да би тиме опозиционе партије оствариле већи ефекат него бојкотом. 

Оценио је да је само заказивање седнице победа опозиције, јер је "натерала" председника Србије Александра Вучића да дође у парламент и прича о Косову и Метохији. Он, ипак, сматра да председник Србије без овлашћења и противуставно води преговоре о КиМ. 

Представници Зелене странке Александра Чабраја и Горан Чабради навели су да ће учествовати у раду седнице о КиМ, јер не желе унапред да осуде оно што ће се на њој чути, али и да неће гласати за извештај. 

"Желимо да чујемо и да се усредсредимо на тему, а то је решење питања Косова", рекла је Чабраја и додала да није добро што седницу бојкотују колеге које су инсистирале на њеном одржавању. 

Чабради је рекао да улазе јер желе да чују решење, иако, каже, има индиција да га неће бити, а ако буде тако – напустиће седницу.

Посланик Нова Србија – Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић рекао је да ће присуствовати седници, иако учествује у бојкоту. "Мислим да постоје ствари, као што су измене Кривичног законика или седница о КиМ, које просто намећу потребу да се опозиција појави и казже шта има", рекао је Вукадиновић Танјугу.

Функционер Социјалдемократске странке и бивши министар за Косово и Метохију Горан Богдановић рекао је да је актуелна власт направила границу на Јарињу и Брњаку, да у његово време на тим прелазима "није било чврстих објеката", ни царине, ни полиције, српска роба је долазила без икакве царине, и на изборима се гласало са српским документима. 

Према речима лидера Демократске странке Србије Милоша Јовановића, ни ДСС неће учествовати на седници.

Конференцију је искористио да би, како је рекао, још једном поновили став да се дијалог не може водити, као што се ни решење не може тражити ван оквира Устава и Резолуције 1244. 

Јовановић је подсетио да ДСС има план од пет тачака за КиМ, као и да се резолуција не односи на Србију, већ на сада већ непостојећу државну заједницу Србије и Црне Горе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво