Расправа о Косову и Метохији, Вучић поднeo извештај

У Скупштини Србије одржава се посебна седница на чијем дневном реду је извештај о Косову и Метохији који је посланицима представио Александар Вучић. Председник је рекао да је време да изаберемо између слатке лажи и горке истине, али и поручио да више никада неће бити погрома Срба на Косову и Метохији. Већи део опозиције бојкотује и ову седницу Скупштине Србије. Наставак седнице је заказан за сутра у 10.00.

21.48 – Седница Скупштине је завршена за данас. Председница парламента Маја Гојковић саопштила је да се наставља сутра посланичким питањима, у 10.00.

21.30 – Председник је рекао да ће и сутра доћи у скупштину и да ће, ако буде потребно, остати и до поноћи.

21.10 – Вучићу је подршка дошла и од Ђорђа Милићевића (СПС). "Морамо да наставимо овај пут, ма колико био тежак и ма колико нам се не свиђао, и да будемо отворени сами према себи, када је реч о позицији у којој се налазимо. Немамо Косово какво бисмо хтели да имамо, али нисмо га изгубили онако како би други желели", рекао је Милићевић. 

20.41 – Александар Мартиновић (СНС) је рекао да је Бошко Обрадовић, "вероватно по налогу Ђиласа организовао заседу" на Вучића, с намером да се са њим физички обрачуна и баци сенку на седницу. Александар Стевановић из Странке модерне Србије је оценио да је расправа о Космету одраз зрелости.

20.30 – Након полемике председника Вучића и Војислава Шешеља, Балинт Пастор је рекао да у СВМ-у сматрају да је питање Космета важно за све, јер од њега зависи живот грађана. Тражимо реалан приступ и да сви говоримо истину, као што сте ви данас говорили истину, рекао је Пастор.

20.00 –Oдговарајући на питање Војислава Шешеља о информацији да је Специјално тужилаштво у Приштини покренуло истраге против генерала Небојше Павковића и Сретена Лукића, Вучић је рекао да му је Павковић писао о томе да су из Приштине тражили сусрет са њим. Председник је навео да српски обавештајни подаци говоре да је Специјално тужилаштво из Приштине припремило оптужницу против генерала Диковића.

19.45 – Након Вучића, реч је узео Војислав Шешељ (СРС) које је рекао да "би циљ морао да буде да Србија што пре престане да буде магарац". "Сталним заклињањем у европски пут, ми то не можемо постићи. Шта год од нас да траже, увек је уцена, 'не можете без тога у ЕУ'", рекао је Шешељ. Лидер радикала је позвао председника да делује у оквиру Устава.

19.20 – Вучић је, одговарајући Јовановићу, рекао да је данашња седница важна не због доношења неке одлуке, "већ да бисмо народу рекли истину". Народу треба указати и на то какве су пројекције за будућност, како би могли да доносе одлуке, рекао је председник.

19.04 – Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић је довео у питање оправданост одржавања скупштинске расправе и упитао Вучића која је то горка истина коју спомиње.

18.38 – Вучић је речима "Живела Србија" завршио обраћање у парламенту, након чега је почела расправа. Први је реч добио Драган Марковић Палма који је критиковао то што опозиција бојкотује рад скупштине. Марковић је истакао да је побољшан положај Срба на Космету и најавио да ће посланици Јединствене Србије гласати за извештај.

18.00 – Приштина не жели дијалог, рекао је Вучић и додао да је питање да ли ће га желети –питање за њихове менторе. Истиче да је од 2014. године спречено чланство Косова у девет организација.

17.20 – Председник Вучић је поручио да више никада неће бити погрома Срба на Косову и Метохији. 

17.00 – Чувајући политичку стабилност, подизањем економије увећавамо све друге шансе чак и оне да бранимо националне интересе, поручио је председник Србије. 

16.40 – Већи део опозиције бојкотује скупштинску расправу о Космету. 

16.30 – Уколико нешто не променимо, 2100. године биће нас двоструко мање него Албанаца на Западном Балкану, рекао је Вучић. 

16.20 – Инцидент између Двери и радикала испред Скупштине, јавља Танјуг. 

16.15 – Целу расправу треба да почнем одговором на питање у шта верујемо – у лаж или истину, рекао је Александар Вучић на почетку излагања и поставио питање – где смо ми Срби на КиМ и ко су нам пријатељи.

16.10 – Председница Скупштине Маја Гојковић отворила је посебну седницу парламента, којој присуствује 156 посланика. 

16.00 – Председник Александар Вучић стигао је нешто пре 16 часова у Скупштину, где ће посланицима представити извештај о Косову и Метохији.  

Извештај о стању на Косову и Метохији и о дијалогу који траје већ шест година посланицима је поднео председник Србије Александар Вучић.

Вучић је изјавио да је његов посао као председника Србије да говори истину, ма колико она била тешка, али да ни у једном часу не треба помислити да ће он икада престати да се бори за Косово и Метохију.

Председник је изразио захвалност онима који у дошли у салу и желе да на озбиљан начин разговарају о овом проблему који је, као је навео, тежак и велик. 

Вучић је, између осталог, рекао да је Његош говорио да је самообмана убитачна и за људе и за народе и упитао да ли смо у Србији свесни тога да ако обмањујемо себе не значи да ћемо сами себе успети и да преваримо.

Након Вучићевог обраћања, почела је скупштинска расправа која је трајала до око 21.50. Наставак седнице је заказан за сутра у 10.00.

Седници је данас присуствовало 156 посланика СНС-а, СПС-ЈС, СРС-а, ЛДП-а, ЛСВ-а и самостални посланик Миладин Шеварлић.  

Посланици дела опозиције који бојкотују рад парламента, не присуствују седници, на којој је једина тачка дневног реда извештај о КиМ.

У Извештају о преговорима између Београда и Приштине од 2013. до маја 2019. године, који је у петак стигао у Парламент, наводи се да је Србија одлучна да настави преговоре са Приштином чим се за то створе услови и да нема намеру да одустане од свог мирног приступа решавању проблема на Космету.

"Једино тако се могу створити услови за даљи напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, али и историјско помирење српског и албанског народа, на чему Србија предано ради и наставиће да ради и убудуће", пише у извештају који је парламенту проследила Канцеларије за КиМ и који је доступан јавности.

Истиче се да су Срби Бриселским споразумом добили могућност да на северу покрајине организују органе локалне власти. Произвољне су критике да је Србија тим споразумом пристала на укидање сопствених институција, јер су Срби добили право на формирање Заједнице српских општина као додатног механизма.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво