Затворена биралишта у четири општине на северу КиМ

Бирачка места на ванредним изборима за градоначелнике у четири српске општине на северу Косова затворена су у 19 сати.

Према подацима Централне изборне комисије у Приштини, излазност на данашњим изборима била је за неки проценат већа у односу на прошле локалне изборе.

Гласање је протекло углавном у реду и до сада није било примедби на регуларност избора, јавља дописник РТС-а. 

Из тужилаштва у Косовској Митровици су саопштили да нису забележили ниједан инцидент на ванредним изборима. 

Подаци о излазности показују да је у Косовској Митровици право гласа искористило 38,74 одсто гласача (8.545), у Лепосавићу 41,57 одсто (7.550), у Звечану 45,71 одсто (4.169) и Зубином Потоку 50,74 одсто уписаних бирача (4.331), саопштио је ЦИК.

Бирачка места отворена су у седам, а затворена су у 19 часова. ОЕБС је технички асистирао приликом гласања, а право гласа у четири општине на северу има близу 60.000 бирача.

Кандидате за председнике имају Српска листа, Демократска партија Косова и покрет Самоопредељење.

Кандидати Српске листе су Горан Ракић у Косовској Митровици, Срђан Вуловић у Зубином Потоку, Вучина Јанковић у Звечану и Зоран Тодић у Лепосавићу.

Горан Ракић, након гласања, није желео да говори да ли ће српски кандидати поднети оставке уколико победе на данашњим изборима, затраживши најпре да се изборни процес оконча.
 

"Данас је дан одлуке за Косовску Митровицу, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток. И сви они којима је на срцу и Копаоник и Бањска и наш север КиМ, сви они који желе да сачувамо српски карактер треба да знају да изласком на изборе праве бедем у односу на настојања оних који би желели да заузму Косово и Метохију и да заузму север КиМ", рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.  

Истакао је да само слогом, изласком и подршком Српској листи која је органска веза институција на северу КиМ са државом Србијом можемо да остваримо тај циљ.

Иначе, Ђурићу није одобрена посета покрајини на дан избора, јер како објашњавају у Приштини његов захтев није у складу са критеријумима Бриселског споразума.   

Помоћник Директора канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да су данашњи избори референдумски, јер на њима српски народ одлучује "за" или "против" свог опстанка на КиМ. 

На завршним конвенцијама Српске листе упућен је позив Србима да гласају у недељу, чиме се, како је речено, шаље порука јединства.

Из Српске листе наводе су избори наметнути одлукама централних институција у Приштини, а пошто су председници четири српске општине на северу поднели оставке након увођења таксе од 100 одсто на српске производе.

Упркос томе што такса још није укинута, представници Српске листе одлучили су да учествују на изборима и да тиме покажу да не одустају од борбе за простор на коме живе.

Приштина је изборе расписала пет месеци након што су председници тих општина поднели оставке, као реакцију на увођење таксе на српску робу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара