Вучић о састанку у Берлину: Некима су таксе важније од дијалога

Председник Александар Вучић рекао је да је делегација Србије имала серију тешких састанака у Берлину где је одржан скуп лидера Западног Балкана са немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном. Србију не могу да условљавају, мора да постоји разговор а не списак жеља, истакао је председник говорећи о дијалогу с Приштином. Додаје да Београд у овом тренутку нема партнера за озбиљан и одговоран дијалог. Следећи састанак у Француској почетком јула.

Александар Вучић је изразио захвалност Меркеловој и Макрону на ангажману и на томе што су били рационални и разумни. Како је рекао, они су озбиљно и одговорно покушавали да нађу решење за наставак дијалога Београда и Приштине и да утичу на стабилизацију прилика на Балкану.

Истиче да би могао да каже много тога, али да није фер да прича о томе ко су били ти који су одбијали да дође до наставка дијалога. Навео је да је Србија имала само услова да се укину противправне приштинске таксе које сви осуђују.

"Неки други су сматрали да је од дијалога важније да таксе остану, али шта да радимо", навео је Вучић.

Додаје да је данашњи скуп значајан због тога што се видело у најискренијој форми ко из региона има какав однос према Србији и Космету.

Председник је рекао да је био изненађен оштрином Албанаца с Косова и речима против Републике Српске, нарочито у првом обраћању председавајућег Савета министара БиХ Дениса Звиздића. Како је рекао, на то је реаговао речима да Република Српска није лоша творевина већ дејтонска и да је њеним стварањем сачуван мир на територији БиХ.

Истиче да је одговорио и албанском премијеру Едију Рами који је навео да је млади министар спољних послова Албаније "имао тежак живот у време српских диктатора на Косову".

Албанци су захтевали да Београд призна Косово, да нема аутономије за Србе и да не може да постоји никаква нова Република Српска, и да нема извршних овлашћења за Заједницу српских општина, рекао је председник Вучић.

"Разумели смо шта је испод жита" 

Како је додао, српска делегација се трудила да се понаша одговорно и озбиљно.

"Мислим да смо у томе успели иако не мислим да смо сви заједно пред било ким из Европе изгледали добро", навео је председник.

Каже да је и македонски премијер Зоран Заев покушавао да нађе оправдање за Приштинске таксе у томе што су они били фрустрирани због гласања у Интерполу.

"Разумели смо све што се крило испод жита", рекао је председник истичући да су консултације биле тешке и да то нису били договорени састанци.

Пре наставка берлинског процеса у Познању биће одржан нови састанак у Паризу, 1. или 2. јула, где ће поново бити покушаја да се нађе решење, рекао је Вучић.

Поручује да се нада да ће импулс одговорности који су дали Меркелова, Макрон и Федерика Могерини значити неку врсту стабилизације прилика, бар за два месеца, док се не пронађе решење за наставак дијалога.

Председник Вучић није срећан тиме што неко сматра да су таксе нормалне у 21. веку, али понавља да је захвалан домаћинима у Берлину што су издвојили време и труд и што су понашањем и опхођењем показали колико желе стабилизацију пирлика на Западном Балкану. 

Подсећа да је више пута рекао да Србију не могу да условљавају и да морају да постоје разговори а не списак жеља, и истиче да је један од организатора скупа био коректан и да је ставио до знања албанским представницима да то тако неће моћи.

"Кад год не решите проблеме, нисте срећни и задовољни, али чини ми се да смо на пристојан начин заступали своју земљу", каже Вучић.

Напоменуо је да на скупу није било никаквог гласања и да се разговори настављају, вероватно у ужем формату уз посредство Немачке и Француске како би се нашло најбоље решење и дошло до дијалога. 

"За танго је потребно двоје" 

На питање да прокоментарише изјаву Хашима Тачија да је ЕУ неспособна и да би САД требало да се укључе у дијалог, Вучић је рекао да је Меркелова брзо била информисана о тој изјави и да није сигуран да су сви били срећни због тога.

"Ми нисмо имали проблем са ЕУ, проблем је у свима нама који не разумемо да морамо да се окренемо будућности. Кад кажем ‘нама‘, трудим се да будем објективан, али када говорим о таксама не могу да видим нашу кривицу", навео је председник.

Истиче да морамо да размишљамо како да решавамо проблеме, иако зна да се многи у Србији радују што је остао статус кво.

Али он, како каже, није радостан, и биће забринут за положај Срба на Космету.

"Волео бих да смо покренули дијалог јер то је увек нека гаранција даље стабилизације. Али шта ћете, за танго је потребно двоје. Нажалост, у овом тренутку нисмо имали партнера за озбиљну и одговорну игру", рекао је Вучић.

Александар Вучић је рекао да су били коректни и представници Словеније, Хрватске и Црне Горе, да нема шта да им замери и поред неслагања око одређених питања.

Када је реч о разговорима са Макроном и Меркеловом, истиче да није фер да о томе говори.

"Наставићемо да радимо и мислим да су разумели колико је тешка ситуација на Западном Балакану и колико је потребно да уложимо труда да би се проблеми решили", истакао је председник.

Напомиње да је увек боље да се разговара али да се чуда не дешавају.

"Ово је реалност и види се да се налазимо у тешкој ситуацији. Морамо да се понашамо одоговрно и да водимо рачуна о будућности нашег народа", указао је Вучић.

Као је додао, позиција Србије није била лака јер је била у ситуаицији девет према један, и осим Србије није било ниједног актера који се противи независности Косова.

Грађанима поручује да се делегација Београда борила за Србију на пристојан и цивилизован начин, онолико колико је то било могуће.

Сматра да је важна чињеница да су Меркелова и Макрон посвећени проналажењу излаза из ћорсокака и не мисли да је данашњи састанак био изгубљено време.

Председник Србије боравак у Берлину наставиће састанком са посланицима немачког Бундестага.

Састаће се са Гинтером Крихбаумом, председником Одбора за европске послове у немачком Бундестагу, а потом и Јоханом Вадепулом.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво