Састанак у Берлину иза затворених врата – "отварање дискусије, а не доношење одлука"

Једна од тема састанка о Западном Балкану који се одржава у Берлину је "питање односа Србије и Косова и како да се то покрене са мртве тачке", изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел. Француски председник Емануел Макрон је истакао да у дијалогу Београда и Приштине не би требало прописивати решења. Након званичног састанка разговори настављени радном вечером.

"Данас ће бити отворена дискусија, а не доношење одлука", рекла је Меркелова на конференцији за новинаре са француским председником Емануелом Макроном, коорганизатором самита о Западном Балкану, пред почетак тог састанка.

Самит, додала је канцеларка, такође није замена за Берлински процес, нити за приступне преговоре, већ добра прилика да се размене мишљења о ситуацију у региону.

Меркелова је рекла да Немачка и Француска подржавају европску перспективу Западног Балкана и да је позитиван развој региона у европском интересу.

Истакла је да састанак преставља заједничку иницијативу коју су договориле Немачка и Француска, свесне своје обавезе према европској перспективи Западног Балкана.

"Овај скуп се неће бавити приступним процесом, јер њиме управља Европска комисија, али ће се бавити анализирањем стања у региону", рекла је Меркелова, додајући да је циљ да се сагледа по се којим питањима може дати импулс за напредак.

Према њеним речима, Немачка и Француска желе заједно да покажу да осећају обавезу према развоју региона, и да су свесне да је позитиван развој региона у европском интересу.

Меркел је рекла да су последњих месеци виђени храбри кораци око решења питања имена Северне Македоније, који дају наду да се дугорочни конфликти у региону могу решавати.

"Размотрићемо где постоје проблеми. Једна од тема која ће се наћи на дневном реду састанка, а посебно и на радној вечери је питање односа Србије и Косова – како можемо помоћи и како можемо напредовати по питању проблема који се тренутно чине нерешивим. Имали смо увођење такси које нису показатељ у исправном смеру", нагласила је Меркелова.

Додала је да је циљ да се читав регион развија заједно, и нагласила да не могу бити склапани споразуми који би били на терет других, односно имали негативан утицај на друге. 

Макрон: Нема прописивања решења 

Француски председник Емануел Макрон је поручио да ће се на првом месту разговарати о потреби обнављања дијалога Београда и Приштине, и то, како је истакао, без табуа и прописивања решења.

"Желимо да сагледамо сва решања, да спустимо страсти у дебати и омогућимо напредак без табуа ", поручио је Макрон.

Француски председник каже да је жеља да се сагледају све опције у односима Београда и Приштине. 

"Прва и основна тема је разговор о конкретном случају између Србије и Косова, без да се прописују решења", изјавио је Макрон на прес конференцији.

Француски председник је као још један од фокуса разговора у Берлину навео општу стабилност у региону и важност сарадње Француске и Немачке у том правцу.

"Не ради се тренутно о проширењу и политици проширења, већ о политици стабилности коју желимо да имамо у региону. То за Француску представља стратегију поновног ангажовања, коју данас желим да представим нашим партнерима", поручио је Макрон.

Он је подсетио да је Француска била веома ангажована у региону деведесетих година.

"Наша жеља је да можемо да радимо заједно на политици стабилности у четири главна правца: економски и друштвени развој, безбедност уз иницијативу коју смо покренули пре 18 месеци против шверца и других иницијатива да би ојачале наше заједничке акције у борби против тероризма, организованог криминала или нерегуларне имиграције", изјавио је Макрон.

Макрон је закључио да до стабилности на Западном Балкану може доћи кроз регионалну агенду, већу интеграцију и сарадњу међу земљама са Балкана.

"Нико нема користи од тензија које су се понегде створиле између једних и других", закључио је Макрон.

Састанак је почео око 18 часова иза затворених врата седишта немачке канцеларке. Осим председника и премијерке Србије, Александра Вучића и Ане Брнабић, састанку присуствују и лидери БиХ, Албаније, Црне Горе, Северне Македоније и представници привремених институција у Приштини.

Скупу, такође, присуствују и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, као и премијери Хрватске и Словеније, Андреј Пленовић и Маријан Шарец.

На Инстаграм профилу "Будућност Србије" објављена је фотографија на којој су Александар Вучић и Ана Брнабић са Ангелом меркел уз коментар да су у току консултације у ужем формату са меркеловом и Могеринијевом пре радне вечере. 

Косовски председник Хашим Тачи на отварању самита говорио је о односима између Београда и Приштине, и према његовим речима, "помирење ће бити немогуће докле год Србија, а и Босна и Херцеговина не признају независност Косова".

"Потребне су нам храбре одлуке из земаља региона, које се неће десити све док не постоје одлучне и стратешке одлуке Европске уније и држава чланица. Чак и помирење ће бити немогуће све док Србија и Босна и Херцеговина не признају независност Косова ", рекао је Тачи, а објављено је на његовој Фесјбук страници.

Харадинај је навео да признање представља полазну тачку за напредак, уз опаску да то није и крајња тачка, написао је на свом Фејсбук профилу. Захвалио је Немачкој на салној подршци "праву Косова на држављанство и територијални интегритет као услов за мир у региону". 

Иначе, током дана је шефица европске дипломатије Федерика Могерини у Берлину имала билатералне састанке са лидерима "западнобалканске шесторке". Разговарало се о ситуацији у региону и истакута је опредељеност за регионалну сарадњу, наведено је у саопштењу.

Како се наводи, том контексту је Споразум из Преспе означен као историјски пример. Такође, разговарало се о напретку и будућим перспективама на путу "западнобалканске шесторке" ка ЕУ.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да није превелики оптимиста када је реч о самиту у Берлину, истичући да ће са представницима Приштине наставити разговоре чим се укину таксе на српску робу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво