ЦИК одбио кандидатуре представника Српске листе

Централна изборна комисија потврдила је кандидатуре представника Демократске партије Косова и покрета Самоопредељење, али не и представника Српске листе. Српска листа поднела жалбу.

Чланови изборне комисије из покрета Самоопредељење били су уздржани током гласања и онемогућили у овом кругу одлучивања прихватање кандидата Српске листе. За потврђивање кандидата потребно је осам од 11 гласова чланова Централне изборне комисије, која, међутим, тренутно има девет именованих чланова.

У међувремену, представници Српске листе поднели су жалбу Изборном панелу за жалбе и представке ЦИК-а у Приштини, захтевајући потврђивање њених кандидата за председнике у четири општине на северу КиМ на ванредним изборима 19. маја. 

Изборни панел има рок од 48 сати да се изјасни по жалби Српске листе. 

Иначе, чланови изборне комисије из Самоопредељења траже да се српски кандидати Горан Ракић, Вучина Јанковић и Зоран Тодић замене зато што се као председници северних општина у оставци поново кандидују за исте позиције и зато што се најављују њихове поновне оставке ако буду изабрани.

"Инсистираћемо да се о кандидатима Спске листе изјасни уставнисуд. Не може неко да буде кандидат, а да о Косову говори као делу Србије. Немамо ништа ни против српског народа на Косову, ни против Српске листе. Тражимо једино да се Српска листа огради од изјава својих кандидата и да предложи нове", рекао је Аднан Рустеми из покрета Самоопредељење.

Намера представника Самоопредељења била је да обезбеде подршку представника осталих албанских странака у комисији. Председница централне изборне комисије Ваљдете Дака је у пар наврата покушала да уведе расправу у неполитички ток, али није успела.

Српски представник у комисији поново је указао на политичку конотацију примедби представника Самоопредељења.

"Чисто политичка одлука дела албанских партија које су овај састанак ЦИК-а и ово једно техничко тело искористили за промовисање својих политичких ставова. Ја сам то јуче напоменуо на састанку, а изгледа и даље у Приштини код већине политичких партија најбоље је стицати поене тако што ћете нападати српски народ и Српску листу која је представља српски народ овде", рекао је Стеван Веселиновић из Српске листе.

Из централе Српске листе истичу да данашње гласање ЦИК-а представља покушај да се Српској листи забрани политичко деловање и ускрате уставом и међународним конвенцијама гарантована права наравно правно учешће у изборном процесу.

Ванредни избори за председнике четири северне општине заказани су за 19. мај.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 24. апр 2019, 21:40) - anonymous [нерегистровани]

Zapadna demokratija dvostrukih arsina....

Zapadne sile ne bi ni pomislile da ovako nesto urade u njihovim drzavama.Hej,zabraniti politickim protivnicima da izidju na izbore.Gdje to jos ima?Ali,van svojih drzava i zbog svojih interesa mogu raditi sta hoce pa cak i ove idiotske ideje nazvati demokratskim i kriti se iza Albanaca koji su samo izvodjaci radova.

(среда, 24. апр 2019, 16:00) - Петрија [нерегистровани]

А да распишемо ми изборе?

Разлог више да се стање врати на оно које је постојало пре Бриселског споразума. А сада је то јако тешко, јер је јасно да би одмах избио рат.

(среда, 24. апр 2019, 14:59) - Pera [нерегистровани]

Cil

Ma to nije odluka Pristine.Svaku odluku donose Engleske sluzbe a ovi samo to objave.

(среда, 24. апр 2019, 13:05) - deki [нерегистровани]

cik

Mora se stati ovakvom ponašanju Pristine, EU da reaguje.

(среда, 24. апр 2019, 12:53) - Danica [нерегистровани]

ЦИК одбио кандидатуре представника Српске листе

Ovo kako se ponaša i šta radi Priština je van svake pameti.