Србија је земља која се пита, не очекујем да нам сервирају решење

Председница Владе Србије Ана Брнабић наводи за "Радио Београд" да не очекује да се на Конференцији о западном Балкану у Берлину нађе било какав предлог решења за Косово и Метохију јер сви знају да Србија није земља којој могу да се сервирају готова решења.

Ана Брнабић наводи да је Србија земља која се пита и учествује у разговорима око судбине својих грађана.

"Мислим да сви наши партнери знају да Србија није земља којој могу да се сервирају готова решења. Мислим да је данас потпуно јасно да је Србија земља која се пита и учествује у разговорима око судбине државе, њених грађана. Дакле, не очекујем да наши партнери покушају, нити мислим да стварно имају намеру да у било ком тренутку изађу са готовим решењем", навела је Брнабићева.

Додаје да је Србија данас у потпуно другачијој позицији захваљујући својој политици и упорности Александра Вучића.

"Србија има другачији имиџ и ужива другачије поштовање", оцењује премијерка.

Брнабићева није желела да говори о евентуалним контрамерама против Приштине због таксе на српску робу.

"Не бих говорила о конкретним контрамерама, то је нешто на чему ради наш тим. Гледаћемо како на најбољи начин да то урадимо. Ја се и даље надам да неће бити потребе за увођењем контрамера. Надам се, можда сам превише наивна или превише оптимиста, да ће, након састанка у Берлину, Приштина, можда, повући ту одлуку о таксама", наводи премијерка.

Додаје да је разочарана што и поред притиска, пре свега из Брисела и Вашингтона, Приштина не имплементира договорене споразуме.

"Ја јесам разочарана тиме што је прошло шест месеци, као што је прошло скоро шест година од Бриселског споразума, где и поред притиска, пре свега из Брисела и Вашингтона, Приштина не имплементира договорене споразуме, или наставља са нецивилизацијским мерама као што је ова такса. Са друге стране, не чујем ништа осим вербалних позива и осуда", наводи Брнабићева.

Додаје да Брисел има много јаче механизме да натера Приштину да поштује Цефта споразум.

"Тај механизам је Споразум о стабилизацији и придруживању, који из неког разлога не користе. Ја сам разговарала са представницима Европске делегације у Србији и са неким људима из Брисела око тога, али ... око тога сам свакако разочарана. Мислим да је Брисел, не само могао, него и морао много одлучније да наступи", истиче премијерка.

Без наставка дијалога док се не укину таксе 

Председница Владе у интервјуу за Први програм Радио Београда понавља да дијалог не може да се настави док Приштина не повуче одлуку о такси.

"Та одлука је супротна здравом разуму. Супротна је свему на чему је радила ЕУ, пре свега кроз Берлински процес, који је иницијатива канцеларке Ангеле Меркел. Дакле, супротна је регионалном економском, транспортном, инфраструктурном повезивању", истиче Брнабићева.

Додаје да се са партнерима из ЕУ, годинама радило на стабилном региону али да су одлуке Приштине против тога.

"Регион који је стабилнији, јачи, који је боље интегрисан, који нуди људима једну другачију перпсективу и другачију будућност. Ове одлуке Приштине су против свега тога", оцењује премијерка.

Додаје да Београд ни у најтежим тренуцима, никада није прекидао привредну сарадњу.

"Мислим да је стварно минимум сваког минимума, црвена линија, да се одлука о тим нецивилизацијским мерама повуче и да се онда настави дијалог", наводи Брнабићева.

Уговори мртво слово на папиру 

Истиче и да је у једном тренутку разматрана могућност међународне арбитраже.

"Ми имамо потписан Цефта споразум. Споразум је од стране Приштине потписан као Унмик Косово. Ми смо размишљали да ли да идемо на међународну арбитражу. Али ако идете на међународну арбитражу, када смо разговарали са Унмиком – они су се прогласили ненадлежним за то. Онда ви видите да стварно долазите у једну ситуацију где ти уговори ништа не важе. Они су једно мртво слово на папиру. Ви немате с ким да идете на ту арбитражу, Унмик је ненадлежан, Брисел не жели да поштује сопствени Споразум о стабилизацији и придруживању", истиче премијерка.

Додаје да Београд жели да остане толерантан али да је питање времена докле то може да остане. 

"И онда се налазимо сами у ситуацији у којој желимо да се понашамо цивилизовано, желимо да не пренагљујемо у потезима, да покажемо да смо и толерантни и одговорни и предвидиви. Међутим, чини ми се да нам ништа друго неће остати на располагању осим контрамера", закључила је Брнабићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво