Вулин и Весић одложили штрајк глађу

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да је, након разговора са председником Србије Александром Вучићем, одложио штрајк глађу који ја најавио за данас. И заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је његова одлука о почетку штрајка глађу одложена, али да је и даље на снази.

Александар Вулин је на конференцији за новинаре рекао да је одложио штрајк глађу, који је најавио као одговор онима који желе сукобе.

"Припадници новог ДОС-а су имали план да упадну у институције на силу па онда да почну са штрајком глађу у свакој од њих", каже Вулин и истиче да би тако блокирали њихов рад и представили Александра Вучића као неког ко не брине за туђе животе.

Не би покренули дијалог или тражили изборе, него су, истиче, хтели изнуду. "Зато је мој одговор био штрајк глађу да виде да има оних који би се супротставили истим средствима. Они су хтели насиље и да зауставе институције", напомиње Вулин.

Каже и да је ту одлуку донео после консултација с председником Србије Александром Вучићем.

"Јутрос сам имао дуг разговор са Вучићем. Нас двојица смо саборци, а као и сви саборци умемо и да се не сложимо. Ја му верујем, у његове процене, јер без сваке сумње добија изборе именом и презименом. Зато сам прихватио сугестију саборца и првог у ланцу командовања војском да одложимо штрајк", навео је Вулин.

Весић: Почећу штрајк када буду наставили да уцењују државу

И заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је његова одлука о почетку штрајка глађу одложена, али да је и даље на снази.

Поручио је да ће започети штрајк оног тренутка када "хулигани" буду наставили да уцењују државу и прете штрајком глађу.

"Моја одлука о штрајку глађу је мотивисана жељом да скренем пажњу на насиље које фашисти врше у Београду", рекао је Весић на конференцији за медије у Скупштини града.

Одборници започели "одбрану" зграде Скупштине града

Весић је додао да су одборници владајуће већине у Скупштини Београда у 14 сати започели одбрану зграде Скупштине града и београдских општина.

Објашњава да то раде због најаве челника Савеза за Србију да ће по подне покушати да уђу у Народну скупштину, а потом и у Градску скупштину и још неке београдске општине, и да ту започну штрајк глађу, како би им се сутра на најављеном протесту придружиле присталице.

То је, каже Весић, покушај државног удара, напад на институције, демократију и изборну вољу грађана.

Додао је да ће заједно са градским и општинским одборницима остати у Скупштини града и скупштинама општина, и да на тај начин жели да чува Скупштину града од насиља.

Никодијевић: Власт се добија и губи на изборима

Председник Скупштине града Никола Никодијевић истакао је да се донетом одлуком бране демократске тековине, уставни поредак и изборна воља грађана.

"Власт се добија и губи на изборима, а између два изборна циклуса политички дијалог одвија се на седницама Скупштине и унутар институција. То што неки желе да их замене улицом, не значи да ћемо на улицу пристати", рекао је Никодијевић.

Додао је да су грађани пре годину дана дали поверење СНС-у и СПС-у да спроводе програм који су кандидовали, те да њихови представници имају обавезу према грађанима да се боре за развој града.

Раније данас, посланик Српске напредне странке у Скупштини Србије Александар Мартиновић изјавио је да ће посланици владајуће коалиције од данас боравити у Скупштини како би је одбранили од оних који "насиљем, дивљаштвом, рушењем, фашизмом" покушавају да преузму власт и промене изборну вољу грађана.

Мартиновић је на конференцији за новинаре у парламенту којој су присуствовали и посланици владајуће коалиције – СНС, СПС, СДПС, НС-УСС, Покрета социјалиста, рекао да је јутрос имао консултације с председником странке Александром Вучићем и да је донета одлука да за сада не ступају у штрајк глађу.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се