Пастор за РТС: Бодрићемо Мађаре да гласају на европским изборима

Председник СВМ-а Иштван Пастор каже за РТС да ће бодрити Мађаре који живе ван матице да гласају на изборима за Европски парламент. Потпуно је непримерено да Србију држе у "предсобљу" ЕУ и ми ћемо се кроз учешће у раду ЕП залагати да се процес евроинтеграција убрза, поручио је Пастор.

На изборима за ЕП први пут ће гласати и Мађари који живе ван земље. То значи да ће око 50.000 регистрованих пунолетних бирача из Србије бирати своје представнике међу мађарским партијама. Иштван Пастор је говорио за Дневник РТС-а о значају избора за његове сународнике, али и о њиховом утицају на европски пут Србије.

Господине Пастор, како Ви тумачите поруке које је упутио Виктор Орбан, мађарски премијер и председник Фидеса за предстојеће европске изборе?

– Та опредељења се у суштини подударају са оним опредељењима која ми, у односу на европску политику и европску политичку сцену, као страна имамо. Нормално, има ту и низ других питања, која у тих седам тачака нису додирнута, као што је на пример питање проширења ЕУ, за коју смо ми сигурно изузетно заинтересовани, да не кажем - животно заинтересовани.

Мађари у Србији су добили прилику да први пут гласају на изборима за европски парламент. Зашто мислите да је то битно и како се то односи на Србију?

– Ми ћемо у предстојећих нешто више од месец и по дана бодрити људе који имају бирачко право, који су се регистровали да желе да се користе том могућношћу, да искористе ту могућност.

Мислим да је битно да учествујемо у доношењу оне одлуке која у предстојећих пет година отприлике опредељује и нашу судбину. Ми смо животно заинтересовани за то да неко напокон отвори врата од предсобља и да можемо да коракнемо даље.

Убеђени смо да је данас Србија спремнија што се тиче савладавања препрека на том дугом приближавању ЕУ.

Мислим да је потпуно непримерено да нас држе у том предсобљу и да нас не пусте даље и ми ћемо се сигурно кроз учешће господина Делија у раду и Европског парламента залагати за то да тај процес добије на убрзању.

Савез војвођанских Мађара је актер на домаћој политичкој сцени. Имамо примере протеклих недеља и месеци да пратимо протесте дела опозиције и незадовољних грађана. Ваша странка је поводом дешавања испред Скупштине Београда издала саопштење да је "реч о политици скандала"?

– Ја сам се и до сада, и убудуће ћу се залагати за то да свако има нормално право и право да износи своје политичке ставове, без обзира што су они опозициони, без обзира на то што они, можда, одударају од већинског позиционог става.

Залагаћу се за то да то људи могу чинити у складу са законским могућностима, али оно што никако нећу моћи да прихватим, ни овом приликом не могу да прихватим, то је радикализација изражавања воље, напад на институције, напад на људе.

Мислим да је то велика опасност, и то никоме не иде у прилог.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво