Захарова о КиМ: Затезање омче и потискивање Срба из покрајине

На северу Косова насељеном Србима примећује се пораст напетости, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, преноси "Спутњик".

Марија Захарова наводи да косовске власти преузимају власт на административној граници.

"Албанске косовске власти преузимају власт на административној граници, објашњавајући то потребом да се прекине увоз нелегалних, како они сматрају, испорука робе из Србије упркос стопроцентним царинама које је Приштина увела у новембру прошле године. Погоршава се ситуација са доступношћу неких животних намирница, пре свега појединих прехрамбених производа", упозорила је Захарова. 

Додаје да је Приштина објавила потерницу за низом важних личности српске заједнице и да се приштинске безбедносне снаге распоређују у подручјима близу подручја где живе Срби.

Подсећа да је 7. марта ове године приштинска скупштина донела ултимативну платформу која једноставно обесмишљава дијалог Београда и Приштине, као и на недавне покушаје да се успостави контрола над српским делом комбината "Трепча" и остави без посла неколико хиљада радника.

"Ове мере косовских власти представљају затезање омче и систематично потискивање Срба из покрајине и стварање за њих немогућих услова, као и застрашивање у духу етничког чишћења. Где су све европске структуре за заштиту права? Где су људи који се баве питањима људских права и који се разумеју у проблем овог региона", упитала је руска званичница.

Истиче да су међународне снаге за Косово обавезне да испуњавају мандат који им је поверио Савет безбедности УН и да не дозволе насиље над косовским Србима.

Додаје да садашња криза на северу Косова представља последицу вишегодишњег попуштања Приштини од стране спољних покровитеља – САД и Европске уније, које су, како каже,  обавезне да утичу на понашање екстремиста.

"Ово објашњава тренутне претеране апетите косовских Албанаца, њихову непомирљиву политику у дијалогу с Београдом. Вашингтон и Брисел су дужни да ограниче екстремисте из Приштине који су васпитани под покровитељством Запада", рекла је Захарова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво