"Извештај Стејт департмента коначно указао на праве проблеме Срба"

Заменик премијера и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, поводом годишњег извештаја о стању људских права Стејт департмента који се односи на Косово, рекао је да су се коначно у једном тако важном документу ствари назвале правим именом.

Извештај Стејт департмента који се односи на Косово, и у том делу конкретно на положај Срба као и питање повратка, је коначно указао на истинске проблеме у овим сегментима и приказује реалност проблема са којима се суочавамо, рекао је Далибор Јевтић.

"Преко 100 инцидената, недовољна подршка процесу повратка – у најкраћем описују све оно што данас представља проблем опстанка и повратка Срба на Косову. Недвосмислено је потврђено да се повратак подржава само декларативно, а да конкретно локалне већинске заједнице, као и институције задужене за владавину права и закона чине врло мало или готово ништа у подршци процесу повратка расељених, али и опстанку невећинских заједница на Косову", истакао је Јевтић.

Наводи да је имовина као један од кључних питања не само када је о повратку и опстанку реч, већ и основних људских права, је као проблем једна од највећих препрека у решавању ових проблема.

"Надам се да ће овај извештај утицати на деловање и представника међународне заједнице на Косову да по овим питањима ураде више и имају већи утицај на институције које треба да ураде свој посао у складу са законима", истиче Јевтић и додаје:

"Желим да изразим лично задовољство због чињенице да су дипломатске активности председника Србије Александра Вучића, директора Канцеларије за КиМ Владе Србије Марка Ђурића, мојих колега политичких представника Срба са Косова и мене лично дале резултате и да све оно што сам презентовао о овим питањима и проблемима током састанака са представницима Стејт департмента и на Косову, али и током моје посете Вашингтону су прихваћене и озбиљно разматране" навео је Јевтић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи