"Приштина забила последњи ексер на ковчег дијалога"

Директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је одлука привремених институција у Приштини да усвоје тзв. платформу за дијалог ставила Србију у најтежи положај још од 2011. године. Истиче да је Приштина показала целом свету да не жели дијалог.

Марко Ђурић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да је усвојена платформа у којој се наводи да је признање тзв. независности Косовоа једини могући исход и да је једино могуће решење оно које је дефинисано постојећим уставом Косова.

Истиче да се не дира у тзв. територију и да се не третирају права и положај Срба и других неалбанаца, њихова имовина као ни положај српских цркви и светиња. Такође је критиковао прописивање обавезе да се Србији наметне некаква ратна одштета.

Како је истакао Ђурић, све то представља последњи ексер у ковчег процеса дијалога и јасно показује да је Приштина послала поруку целом свету да је то за њу крај дијалога.

Подсећа да најпре није спроведено формирање ЗСО и да је данас 2.148. дан од како је Приштина преузела ту обавезу на себе. Онда су, како каже, уведене антицивилизацијске таксе што је представљало други удар на дијалог.

"И сада овим коначним, последњим ексером су послали јасну поруку да је ово за њих крај дијалога и да је дијалог завршен", навео је Ђурић.

Марко Ђурић се обратио светској јавности подсетивши да је председник Вучић месецима упозоравао целокупну јавност да, ако дође до усвајања оваквог акта, то je крај за дијалог.

Каже да је био присутан када је Вучић упозоравао Федерику Могерини и остале и када су они обећавали не само да таква платформа неће бити усвојена, већ да неће ни доћи на дневни ред.

"Сада, када је овај акт против дијалога, мира и будућности усвојен, једини одговор тих људи је ћутање", навео је Ђурић.

Председник Србије Александар Вучић заказао је за сутра у 8.30 седницу Савета за националну безбедност.

Ђурић поручује да ће Србија знати на прави начин да одговори на изазов који је пред њом.

"Нећемо пренаглити али Србија ће знати да заштити државне и националне интересе по питању КиМ, као и положај и права нашег народа", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Још једном истиче да је недвосмислено јасно да Албанци не желе дијалог и да, осим што не спроводе споразум о ЗСО, и осим тога што намећу таксе, сада су "несхватљивим, неразумљивим и антицивилозацијским документом ударили и коначни мртвачки ексер у процес дијалога".

Најавио је да ће сутра бити познато више информација и да ће све одлуке бити донете у интересу Србије и српског народа. 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се