Прво редовно заседање парламента у 2019.

Прва седница редовног заседања Скупштине Србије је завршена, а посланици ће наставити начелну расправу сутра у 10 часова. Седница је почела интонирањем химне, а испред Дома Народне скупштине посланике је дочекала Гарда Војске Србије. Посланици су дуже од три сата утвриђивали дневни ред, али ниједан нови предлог није усовојен.

На дневном реду седнице нашао се више законских предлога, међу којима је био закон о Централном регистру становништва. Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић образложио је посланицима предлог закона и најавио да ће Централни регистар становништва објединити податке из 13 различитих службених евиденција.

Како је навео, захваљујући том регистру, грађани неће имати трошкове и неће користити драгоцено време како би набавили документа.

На дневном реду седнице нашли су се и предлози закона о туризму, угоститељству, као и Предлог закона о изменама и допунама Закона о безбедности хране.

Том приликом је министар пољопривреде Бранислав Недимовић демантовао да се уводи ГМО храна и позвао све посланике да преносе да је у Србији на снази нулта толеранција на производњу и трговину ГМО храном. Замолио је све да се јавност не узнемирава нетачним информацијама.

Посланици су расправљали и о предлозима закона о изменама и допунама Закона о средствима за исхрану биља и оплемењивачима земљишта, Закона о средствима за заштиту биља и Закона о здрављу биља, које је поднела Влада.

Скупштина ће разматрати и Предлог закона о потврђивању Устава Међународне организације за цивилну заштиту и Предлог закона о престанку важења Закона о ратификацији Споразума између СФРЈ и Владе Малезије о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак, са Протоколом, које је поднела Влада Србије.

Пред народним посланицима нашао се и Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Србије, који је поднела посланичка група Српске напредне странке.

Посланици опозиционих партија бојкотовали су рад парламента. А неки од њих су одржали конференције за медије у централном холу Народне скупштине.

Представници пет опозиционих посланичких група пред прву седницу редовног заседања одржали су конференцију за новинаре на којој су подсетили да од марта 2017. године траже смену председнице парламента Маје Гојковић.

Они су такође на улазу у парламент организовали своју свечаност за почетак рада парламента и на степеницама развили и транспарент "Један од пет милиона" како би грађанима Србије показали да имају своје представнике у Скупштини Србије.

Седници присуствује 115 посланика, а посланици СРС-а дошли су обучени у плаве мајце са грбом Србије.

Посланичка питања на почетку седнице

Прва седница првог редовног заседања парлмента у 2019. почела је различитим посланичким питањима од којих су нека попут напада на раднике градске чистоће током протеста "Један од пет милиона" или оптужби на рачун потпредседника Владе Расима Љајића упућена министру унутрашњих послова.

Током прва три сата седнице чуле су се и бројне оптужбе посланика владајуће коалиције на рачун опозиције, о новцу који троше, али и оних да морају да кажу шта се десило са убиством гардиста.

Први се парламенту обратио лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, који је рекао да већ неколико пута постављао питање министру Небојши Стефановићу поводом крминиланих афера потпредседника Владе и министра Расима Љајића.

Љајић је власник грађевинске фирме "Икан компани", која у Сочију гради 14 зграда са по 100 станова, тврди Шешељ и додао да је "Икан компани" подизвођач радова фирме "Алк компани", чији је власик Љајићев пријатељ.

Посланик Љајићевог СДПС-а Милорад Мијатовић одбацио је Шешељеве оптужбе и оценио да је недопустиво да осуђени ратни злочинац седи у посланичким клупама.

Током седнице, која је почала у десет сати, посланик Бојан Торбица из ПС упитао је председницу Владе Ану Брнабић, поводом две деценије од бормбардовања СРЈ, да ли постоји могућност да се утврди тачан број жртава НАТО агресије.

Посланик Фатмир Хасани питао је Владу када ће интегрисати албанску мањину у државне органе и институције.

Жика Гојковић (ПОКС) затражио је да се уведе нови закон о повраћају имовине и обештећењу. јер би закон донео правичност и зауставио дискриминацију постојећег закона.

Немања Шаровић, посланик СРС-а, питао је шта је са са његовим предлогом да се формира скупштински Анектни одбор који би утврдио политичку позадину убиства Зорана Ђинђића.

Радикали су између осталог затражили и да се ради на доношењу закона о борцима, да се онемогући да странци "купују децу" у Србији.

Опозиција "учествује" у раду парламента из хола 

Представници дела опозиције који бојкотују седнице парламента, данас су у скупштинском холу постављали питања влади и говорили о њиховим предлозима за допуну дневног реда.

Лидер Двери Бошко Обрадовић поново је пред новинарима затражио посебну седницу парламента о КиМ. Истакао је да Скупштина никада није усвојила било какву платформу на основу које би председник могао да води било какве преговоре.

Он је на конференцији за медије критиковао предлог Закона о туризму наводећи да тај закон угрожава више од хиљаду власника туристичких организација широм Србије, јер уводи обавезни депозит.

Обрадовић је посебно критиковао што у закону није одређена висина депозита и што ће њу одредити ресорни министар. Додао је да у многим земљама Европе не постоји никакав обавезни депозит за туристичке агенције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво