Дачић: Да ли сте бранили Устав када је проглашена независност?

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да питање разграничења Србије и Косова није нова идеја и да је о њој председник Александар Вучић говорио још пре годину дана – и то, како каже – јавно, а не "по ћошковима или тајним састанцима".

Ивица Дачић је, на данашњој прес-конференцији, подсетио да је раније рекао да у дијалогу са Приштином тема разграниења није ни започета, ни разрађивана, али да је Београд отворен за све друге предлоге и компромисе који долазе.

"Да ли сте ви чули за неки предлог, да ли сте чули да је неко нешто предложио? И сада пошто знате да о томе говорим већ 10 година, занимљиво је да јуче и данас на исту тему се слажу Двери, Вук Јеремић, Рамуш Харадинај, Санда Рашковић Ивић, неки аналитичари", рекао је Дачић.

Додао је да су то људи из времена Војислава Коштунице и Бориса Тадића, односно из времена када је донет Устав у чијој преамбули стоји КиМ, као и да је из тог времена "у аманет" остављено проглашење независности Косова.

"Па сада ти мене питају да ли је то (разграничење) у складу са Уставом. Нека одговоре мени на питање – шта сте ви урадили у одбрани Устава 2008. године, када је проглашена независност, када је окупиран део наше територије, шта сте урадили, да ли сте покренули војску, шта сте урадили? Милошевић је ратовао за Косово, а ви сте запалили амбасаде и посластичарнице горанаца. И то вам је одбрана Устава. Што нисте прогласили окупацију Србије", упитао је Дачић.

Додао је да је у време Коштунице и Тадића суду у Хагу предато да оцени једнострану независност, као и да је немачкој канцеларки Ангели Меркел обећано да се након изјашњавања суда у Хагу о томе неће расправљати.

"Поставили сте лоше питање случајно или намерно, ја мислим више намерно, јер је постављено да се оцени декларација да ли је у складу са међународним правом, а не да ли је проглашење независности у складу са међународним правом. Ту одлуку суда данас користе на сваком месту представници Приштине и међународних организација", рекао је Дачић.

"Најважније је видети шта је реално" 

Упитао је и ко је пребацио преговоре у Брисел – да ли је то била та власт и ко је у тим преговорима разговарао о граници.

"Сећате се да су Срби тада палили контејнере на административној линији. 84 земље су признале Косово у време њихове власти. За време мог мандата девет земаља је признало, а 13 повукло признање и ви ћете сада мени да причате да ја издајем Косово. На погрешну страну сте се усмерили. Шта сте ви урадили за то? Милошевић се бар борио, оставио Резолуцију 1244, а шта сте ви оставили – независност, признање 84 земље, мишљење суда у Хагу. Ништа, оставили сте ништа, оставили сте Србе у српским срединама", рекао је српски шеф дипломатије.

Према његовим речима, најважније је да се види шта је реално, а Србија, додаје, има више ставова и позиција.

Како каже, наша званична позиција је Резолуција 1244 и став у Уставу – да је то Покрајина Србије.

"Харадинај се сада буни против овога што сам рекао, а буни се и Вук Јеремић, Санда Рашковић Ивић, Двери. Што нису повели ове из Двери сада у Брисел. Ђилас је отишао у Скопље и хвали Преспански споразум. Да ли је Преспански споразум у складу са уставом или је он морао да се мења. Је л' прво потписан споразум, па је мењан устав. Хоћемо ли ми да правимо компромисе или не. Дајте да правимо решење", рекао је Дачић.

Додао је и да није толико интелигентан, већ је ту идеју преписао од Зорана Ђинђића.

"Што не рекосте за њега да је издајник. Па ви његову слику држите у канцеларијама, а сада нападате Вучића и мене. Ја стојим на становишту без обзира о коме се ради – ви сте били на власти када је проглашена независност. Замислите да сада то неко уради док смо Вучић и ја на власти а да ми ништа не предузмемо", рекао је Дачић.

Додао је и да опозиција сада има образа да каже да се издају интереси Србије, наводећи да се нико није сетио да честита након што је Бурунди повукао признање.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво