"Нови захтев Приштине за чланство у Интерпол самоубилачки потез"

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић пренео је да је Косово поново поднело захтев за чланство у Интерпол и рекао да не разуме потребу за таквим самоубилачким потезима. Бурунди је генерално против сецесије и зато је донео одлуку о повлачењу признања Косова, рекао је у Београду министар спољних послова те земље Езекјела Нибижира.

Дачић је на конференцији за штампу министру спољних послова Републике Бурунди Езекјелу Нибижиру, рекао да ће поново бити гласање о чланству Косова у Интерполу.

Подсетио је да је Бурунди на прошлом гласању гласала против чланства Косова у Интерполу.

"Одмах да кажем министру, да га не бих звао пред заседање... опет ће бити гласање о Косову у Интерполу", нагласио је Дачић.

Изразио је уверење да ће Косово својим новим захтевом опет изгубити и то са "још горим резултатом", него што је то био случај на прошлом одлучивању у Интерполу.

"Можда ће се пријавити и за Унеско. Ми се припремамо за ту борбу", поручио је он.

Бурунди је генерално против сецесије и зато је донео одлуку о повлачењу признања Косова, рекао је у Београду министар спољних послова те земље Езекјела Нибижира.

Министар Ивица Дачић указао је да је Бурунди својом прошлогодишњом одлуком о повлачењу признања Косова допринео промени односа снага на међународном плану и положаја Србије у преговарачком процесу, без које је трајно решење немогуће.

Дачић је, на заједничкој конференцији за штампу, подсетио да је прошле године, у готово исто време посетио Бурунди и да му је тада уручена нота о повлачењу признања једнострано проглашене независности Косова. 

"То је било на почетку нашег пропцеса, а одлука Бурундија је веома значајна јер се ради о великој земљи са десет милиона становника", пренео је он. 

"Бурунди против пријема Косова у Интерпол" 

Дачић је указао да је до сада 13 земаља повукло признање независности Косова, што је променило однос снага на међународном плану, положај Србије у преговарачком процесу и допринело што је међународна заједница увидела да није могуће постићи ниједно трајно решење без Србије. 

Такође је подсетио да је Бурунди гласао против пријема Косова у Интерполу. 

"У гостима су нам прави пријатељи који подржавају ставове Србије, међународно право, који су против једностраних аката, као што је једнострано проглашење независности Косова", рекао је он. 

Министар Бурундија Нибижира рекао је да је Бурунди јавно, а не потајно, повукао признање Косова, и да је о њој обавештен цео свет. 

"То је одлука коју Бурунди сматра исправном. Бурунди је увек био против сецесије. И зато смо овде да пренесемо српском народу да је одлука коју смо донели иреверзибилна", нагласио је он. 

Нибижира је, упитан да ли ће и на следећем гласању о чланству Косова у међународним организацијама, Бурунди гласати против, рекао да став његове земље остаје непромењен. 

"Ни Ђинђић није излазио пред скупштину"

Министар Дачић прецизирао је да је разграничење једна од идеја за решавање косовског питања, да председник Србије и влада воде државну политику, а да ће се о договору с Приштином, ако до њега дође, свакако коначно изјаснити највиши државни органи и грађани Србије.

То је у суштини одговор министра Дачића на новинарска питања поводом његове јучерашње изјаве да је разграничење званичан предлог Србије, мада је том приликом напоменуо да има још идеја око којих може бити постигнут компромис.

На питање ко је донео одлуку да је разграничење званичан предлог, пошто скупштина није одлучивала о томе, Дачић је узвратио питањем: "Да ли је Зоран Ђинђић излазио пред парламент када је износио такав предлог?", упитао је Дачић и додао да је он ту идеју и "преписао од Ђинђића". 

Истакао је да не признаје никоме да се више од њега бори за Косово и Метохију и додао да би они који данас и јуче њега називају издајником, јер је рекао да је једна од идеја разграничење, требало да буду довољно храбри и да Ђинђића назову тако, јер је он први то споменуо након Добрице Ћосића.

Дачић је казао и да је председник Србије Александар Вучић пре годину дана изнео као једну од идеја и разграничење и истакао да то није урађено кришом, већ да је о томе говорио јавно и у медијима.

"Пре годину дана смо изнели ту идеју и рекли да смо отворени и за друге предлоге, али до данас нисмо чули ниједан предлог. Та тема није ни започета у преговорима са Приштином. Јуче и данас Јеремић, Ђилас, Санда Рашковић Ивић, Двери и неки аналитичари мене називају издајником, а за њихово време, у време Коштунице и Тадића добили смо проглашење независности Косова и границе на јарињу и Брњаку", навео је Дачић.

"Милошевић нудио аутономију, оставио Резолуцију 1244."

Истакао је да власт у време Коштунице и Тадића није ништа урадила по питању Косова и Метохије и додао да је Слободан Милошевић ратовао за јужну српску покрајину, борио се за њу, јер није прихватао независност, већ је нудио аутономију, као и да је оставио Резолуцију 1244.

"Зашто нисте прогласили окупацију Србије?", упитао је Дачић све оне који данас њега називају издајником и истакао да су они једино поставили погрешно питање Међународном суду правде, чију одлуку данас албански представници у Приштини користе против Србије на сваком кораку.

"Ко је пребацио преговоре у Брисел? У ваше време 84 земље су признале независност Косова. У време мог мандата девет земаља је признало независмост, а 13 је повукло признање независности. И сада ћете ви да ми говорите да ја издајем Косово", истакао је шеф српске дипломатије.

Навео је да је чекао власт 2008. године уради нешто за одбрану Устава Србије и упитао зашто данас причају о подизању војске, када они ни тада нису на тако нешто помишљали.

"Председник Србије и председница владе воде државну политику и наравно да ће се изјаснити највиши државни органи и народ Србије ако се дође до неког договора", објаснио је Дачић. 

Указао је да се ради о једној од идеја које постоје, да није званичан предлог, нити га је неко у име Србије послао, већ је само поменут на састанцима. 

"Наш први предлог је да Косово буде покрајина у Србији, а други да правимо неке компромисе", нагласио је он. 

Поновио је став Београда да дијалога са Приштином неће бити док се не укину таксе. 

Рекао је да неке земље Европе подстићу Рамуша Харадинаја да не укида таксе јер им не одговара постизање споразума, јер неће промену граница Косова. 

Навео је и да је Томислав Николић представио платформу о Косову и Метохији и да је ту платформу усвојила Скупштина Србије и додао да је међутим и Приштина усвојила платформу, те да су те две патформе супротно и не воде компромису. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво