Кенија неће признати независност Косова

Српски парламентарци у првој су званичној посети Кенији, од успостављања дипломатских односа две земље дугих 56 година. Потврђена подршка територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Председница Скупштине Србије Маја гојковић историјску посету почела је потписивањем меморандума о сарадњи два парламента са кенијским колегом Џастином Мутуријем у Наиробију.

Гојковићeва је током сусрета у Најробију упознала Мутурија са ситуацијом на Косову и Метохији и једностраним актима Приштине, када је реч о одлуци о формирању тзв. војске "Косова", и увођењу такси од 100 одсто на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине.

Она је истакла да је ово историјска посета, јер је прва парламентарна посета у историји наших односа, али и прва уопште посета након више деценија.

Указала је да две државе не само да имају историјске односе, већ пријатељство граде и данас и захвалила Кенија на томе што никада на међународним форумима не доноси одлуке супретне интересима Србије.

Председница парламента позвала је Мутурија у узвратну посету Србији.

Кенија неће признати независност Косова, јер чврсто поштује међународно право и резолуције Уједињених нација, поручили су председници Скупштине и Сената Кеније Џастин Мутури и Кенет Лусака, као и шефица дипломатије Моника Џума.

Он је нагласио да ће Кенија и у будућности заступати овакав став и додао да подржава дијалог и проналазак одрживог и мирног решења.

Мутури је подсетио да две земље имају дугу историју односе и да је важно да данас поново развијају те односе, а први корак ка томе је посете председнице Скупштине Србије, саопштено је из српског парламента.

Разговори о бројним темама 

Како се наводи у саопштењу, Гојковићева и Мутури су разговарали о сарадњи и у другим областима од обостраног интереса, као што су пољопривреда, информатика, грађевинарство, образовање, култура, као и важности борбе против тероризма.

Мутури је указао да је Кенија, која је недавно била жртва тероризма, била и остала одлучна и решена да се бори против тих претњи.

Председница српског парламента састала се и са председником Сената Кеније Кенетом Лусаком, који је нагласио да су дуги и пријатељских односи, из времена стицања кенијске независности и сарадње у Покрету несврстаних земаља, добра основа за њихов развој данас у савременим околностима.

Лусака је по питању једнострано проглашене независности Косова и Метохије поновио став да Кенија поштује међународно право и да остаје чврсто на тој позицији.

Председник Сената захвалио је на томе што је Србија доделила стипендије за студенте из Кеније у оквиру програма "Свет у Србији", а Гојковићева и Лусака су разговарлали и о сарадњи у међународним организацијама, као што је Интерпарламентарна унија, где су делегације два парламента веома активне.

Гојковићева је позвала председника Сената на 141. годишње заседање Интерпарламентарне уније које се у октобру одржава у Београду.

У разговору Гојковићеве са кенијском министарком спољних послова Моником Џума потврђени су добри односи две земље, који датирају још из времена стицања кенијске независности и заједничких активности у Покрету несврстаних.

Гојковићева се захвалила Кенији што у складу са својим принципијелним позицијама поштовања међународног права, није признала једнострано проглашену независност Косова и Метохије и што тиме поштује суверенитет и територијални интегритет Србије.

Министарска спољних послова Џума је указала да је Кенија увек имала конзистентан став поштовања међународног права по питању једнострано проглашене независности Косова и Метохије и да се тај став неће мењати.

Гојковићева и Џума су разговарале о парламентарној сарадњи, посебно у оквиру Интерпарламентарне уније, као и сарадњи у области полљопривреде, образовања, здравства, војномедицинској сарадњи, као и у области родне равноправности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво