Тачи прати смернице САД, Харадинај не одустаје од такси

Састанак косовског председника Хашима Тачија и америчког амбасадора Филипа Коснета дан после оштрог упозорења Вашингтона да Приштина мора да укине таксе на производе из Србије и БиХ. Тачи и Коснет су се сложили се да је од виталног значаја уклонити све препреке за наставак дијалога са Београдом. Рамуш Харадинај не одустаје од такси.

Хашим Тачи је нагласио да је пријатељство са САД трајно и неопходно за остваривање стратешких циљева за интеграцију у евроатлантске структуре.

"Партнерство и пријатељство са Сједињеним Америчким Државама је од виталног значаја за Косово. Косово је до сада отишло тако далеко захваљујући свеобухватној подршци Сједињених Држава", рекао је Тачи.

"Косово и Сједињене Државе имају заједничке вредности, принципе и циљеве. У овом случају, наш заједнички циљ је изградња одрживог мира и стабилности на Косову и региону, као предуслов просперитета и просперитета наше земље. Кључ мира је постизање мирољубивог, инклузивног и коначног споразума између Косова и Србије", подвукао је Тачи.

Састанак Тачија са Коснетом уследио је недуго пошто је косовски премијер Рамуш Харадинај још једном истакао да неће одустати од такси на производе из Србије и БиХ, упркос озбиљним упозорењима из Вашингтона.

Високи званичници Беле куће, Стејт департмента и министарства одбране, Метју Палмер, Лора Купер и Џон Ерт, упозорили су у уторак приштинске власти да су недавни потези Приштине онемогућиле САД да наставе сарадњу са "на великом броју циљева".

"Невероватно је да после свега што смо заједно урадили, Косово тако олако схвата наше пријатељство да игнорише наш савет", наводи се у писму.

Истовремено, у Приштини је одржан састанак тима за преговоре са Београдом, али актери тог сусрета нису желели да коментаришу америчко упозорење или односе унутар тима, наводећи да је још једном разматрана преговарачка платформа, као и да би тај документ могао бити представљен до краја седмице.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. феб 2019, 08:23) - anonymous [нерегистровани]

Dobar i los

Igra. Glume dobrog i loseg policajca

(среда, 13. феб 2019, 23:08) - anonymous [нерегистровани]

Bice zanimljivo

Koce biti jaci Tramp ili Hasim Taci

(среда, 13. феб 2019, 19:04) - anonymous [нерегистровани]

Ma samo

Glume ludilo i Tači i Haradinaj-kao fora jedan prihvata sve što mu Amerika naredi, a drugi tvrdi pazar, iako ke sve to dogovorena gluma da ispipaju koliko daleko mogu da idu bez posledica.

(среда, 13. феб 2019, 17:27) - Gavra [нерегистровани]

Jedno te isto

Tači i Haradinaj mesecima vrte ovakvu jednu te istu priču i što je najgore oni se ne slažu u tome, svako priča priču za sebe.

(среда, 13. феб 2019, 15:11) - Ivan [нерегистровани]

Pritisak

Kada se zapad, SAD pre svega, odluči na iskren pritisak, Priština će poslušati i smanjiti nivo provokacija.

(среда, 13. феб 2019, 14:44) - Ana [нерегистровани]

takse

Pristina ne sme da rizikuje da izgubi podrsku Amerike.