Тачи прати смернице САД, Харадинај не одустаје од такси

Састанак косовског председника Хашима Тачија и америчког амбасадора Филипа Коснета дан после оштрог упозорења Вашингтона да Приштина мора да укине таксе на производе из Србије и БиХ. Тачи и Коснет су се сложили се да је од виталног значаја уклонити све препреке за наставак дијалога са Београдом. Рамуш Харадинај не одустаје од такси.

Хашим Тачи је нагласио да је пријатељство са САД трајно и неопходно за остваривање стратешких циљева за интеграцију у евроатлантске структуре.

"Партнерство и пријатељство са Сједињеним Америчким Државама је од виталног значаја за Косово. Косово је до сада отишло тако далеко захваљујући свеобухватној подршци Сједињених Држава", рекао је Тачи.

"Косово и Сједињене Државе имају заједничке вредности, принципе и циљеве. У овом случају, наш заједнички циљ је изградња одрживог мира и стабилности на Косову и региону, као предуслов просперитета и просперитета наше земље. Кључ мира је постизање мирољубивог, инклузивног и коначног споразума између Косова и Србије", подвукао је Тачи.

Састанак Тачија са Коснетом уследио је недуго пошто је косовски премијер Рамуш Харадинај још једном истакао да неће одустати од такси на производе из Србије и БиХ, упркос озбиљним упозорењима из Вашингтона.

Високи званичници Беле куће, Стејт департмента и министарства одбране, Метју Палмер, Лора Купер и Џон Ерт, упозорили су у уторак приштинске власти да су недавни потези Приштине онемогућиле САД да наставе сарадњу са "на великом броју циљева".

"Невероватно је да после свега што смо заједно урадили, Косово тако олако схвата наше пријатељство да игнорише наш савет", наводи се у писму.

Истовремено, у Приштини је одржан састанак тима за преговоре са Београдом, али актери тог сусрета нису желели да коментаришу америчко упозорење или односе унутар тима, наводећи да је још једном разматрана преговарачка платформа, као и да би тај документ могао бити представљен до краја седмице.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво