Парламент завршио расправу о амандманима, део опозиције бојкотовао рад

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу о амандманима на предложене законе међу којима су они који се односе на образовање и културу, као и на оружје и муницију. Странке Савеза за Србију и поједини посланици и данас су бојкотовали рад парламента у пленуму.

Посланици ће се сутра изјаснити о сету закона из области просвете, као и о изменама Закона о оружју и муницији које подразумевају продужење рока за замену старих оружаних листова.

На дневном реду је око 40 тачака, а међу којима су и бројни споразуми, између осталих и онај са САД о изручењу држављана.

Измене и допуне Закона о оружју и муницији подразумевају да предвиђени рок за замену старих оружаних листова за нове биометријске исправе буде одложен за годину дана, односно до 5. марта 2020. године.

Посланици су између осталог на предлог измена и допуна Закона о предшколском васпитању и образовању поднели девет амандмана, а на Предлог закона о изменама и допуна Закона о основом образовању и васпитању 26.

Мартиновић донео фотокопију дипломе; Радета: Зашто је крио?

Шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић показао је у Скупштини Србије фотокопију дипломе бившег председника Србије Томислава Николића, јер, како каже, посланици СРС стално имају потребу да Николићеву "пребацују" због дипломе.

"Ја до сада нисам хтео тим питањем да се бавим", рекао је Мартиновић и додао да је фотокопију донео јер види да је то једна од "омиљених тема седнице".

Из те дипломе, како је навео, види се да је Николић завршио Факултет за менаџмент у Новом Саду у оквиру Привредне академије Нови Сад,.

"У њој пише да се Николић Томислав уписао школске 2003/2004, а да је 19. јануара 2007. завршио студије на Факултету за менаџмент, на смеру - оперативни менаџмент, са општим успехом 8,37 у току студија и оценом 10 на дипломском испиту, те је стекао стручни назив - дипломирани менаџер", навео је Мартиновић.

Упитао је питао посланике СРС, имајући у виду да је Николић завршио факултет 2007. године, зашто га раније нису питали како је завршио факултет, из којих уџбеника је учио и ко га је испитивао, већ је, како је рекао, то постало важно када је Николић напустио СРС.

"Зашто сте га кандидовали за председника ако му је диплома фалсификована. На то питање сами себи треба да дате одговор", поручио је Мартиновић радикалима.

Рекао је да је, што се њега тиче, свака диплома у Србији валидна док се не оспори и док се не докаже њена неаутентичност на законом прописани начин.

"Зато мислим да није у реду да се у медијима лицитира са тим да ли је нечији докорат или нечија диплома валидна или није", рекао је Мартиновић.

Посланица СРС Вјерица Радета је одговорила да они не нападају никога зато што им политички не одговара.

"Да ли смо некада довели у питање диплома Маје Гојковић, Александра Вучића, вас, господине Мартиновићу? Нисмо, зато што знамо да сте нормално завршавали факултете, добили дипломе, као што знамо да Тома Николић није, а знате и ви", рекла је Радета.

Додала је да је она за то сазнала када Николић више није био у СРС, те констатовала да су радикали Николића за председника кандидовали као грађевинског техничара.

"Питање за њега је зашто је он тада од нас крио да има диплому", рекла је Радета.

Странке Савеза за Србију и поједини посланици и данас су бојкотовали рад парламента у пленуму.

У међувремену је и председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила да сматра да мањи број посланика опозиције не долази на расправу и то, како каже, на наговор оних који уопште нису учествовали на изборима.

"Ја то уопште не бих назвала бојкотом, јер је то одлука да не раде у пленуму. И то је одлука мањег дела посланика, јер када погледате колико има посланика опозиције, а колико их се налази у сали или учествује у раду одбора, онда видите да мањи број посланика бојкотује рад пленума", рекла је Гојковић за Танјуг.

Додала је да посланици дела опозиције не раде по, како каже, наговору оних који нису учетсвовали на изборима и немају своје посланике ни легитимно ни легално.

"Ни (Драган) Ђилас, ни (Вук) Јеремић нису учествовали на изборима тако да немам времена да пратим сваку изјаву посланика, јер сам у сали где озбиљно радимо. Сви закони које овде доносимо су озбиљни јер утичу на живот обичних људи", одговорила је Гојковићева на питање да прокоментарише изјаве појединих посланика који бојкотују пленум, а најавили су учешће у раду уколико "буде била нека важнија седница".

Указала је да је посланик Миладин Шеварлић напустио посланичку групу Двери и да је данас ушао у скупштинску салу.

"Доста посланика улази у салу без обзира на то што их поједини посланици својатају и кажу да опозиција бојкотује рад парламента. Не бојкотује. Не бојкотује плате, не бојкује рад наших сталних делегација у иностранству, онда не знам у чему се огледа тај њихов сегмент нерада", истакла је Гојковићева.

Додала је да ће се на наредној седници, вероватно у редовном заседању, говорити о здравству, пољопривреди и другим сегментима.

"Не смемо никад да заборавимо у каквом стању смо наследили Србију од ове која би нешто данас да бојкотује а не знају ни сами да ли бојкотују седницу или своје бираче или бојкотују сами себе", рекла је Гојковићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво